Μεσογειακή διατροφή και παιδική παχυσαρκία, ο ρόλος της οικογένειας: επιδημιολογική μελέτη σε 1728 οικογένειες από την Ελλάδα

Μεταπτυχιακή Εργασία 22964 469 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μεσογειακή διατροφή και παιδική παχυσαρκία, ο ρόλος της οικογένειας: επιδημιολογική μελέτη σε 1728 οικογένειες από την Ελλάδα
Συγγραφέας:
Γιαννακοπούλου, Σοφία - Παναγιώτα, Ανδρέας
Επιβλέπων καθηγητής:
Παναγιωτάκος, Δημοσθένης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η παιδική παχυσαρκία είναι μια από τις κορυφαίες προκλήσεις για την δημόσια υγεία παγκοσμίως.
Σκοπός: Να εξεταστεί η συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου προσκόλλησης των παιδιών στη Μεσογειακή Διατροφή και της κατάστασης βάρους τους, με γνώμονα την δομή της οικογένειας και συναφείς συμπεριφορές.
Μέθοδοι: Διεξήχθη έρευνα σε 1728 Έλληνες μαθητές/μαθήτριες Δημοτικού Σχολείου κατά τα σχολικά έτη 2014-2016. Τα παιδιά και οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια τα οποία, μεταξύ άλλων, κατέγραψαν την οικογενειακή δομή (γάμος/συγκατοίκηση, διαζύγιο, μονογονεϊκότητα, χηρεία) , διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής. Η βαθμολογία KIDMED (εύρος -4 έως 12) χρησιμοποιήθηκε για να εκτιμηθεί το επίπεδο προσκόλλησης των παιδιών στην Μεσογειακή Διατροφή. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των παιδιών υπολογίστηκε και βάσει αυτού τα παιδιά κατηγοριοποιήθηκαν ως νορμοβαρή, υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σύμφωνα με την ταξινόμηση της Διεθνούς Ομάδας για την Παχυσαρκία (International Obesity Task Force /IOTF).
Αποτελέσματα: Ο επιπολασμός του υπερβάλλοντος βάρους ήταν 21.7% και της παχυσαρκίας 5.0%, με τα αγόρια να εμφανίζουν υψηλότερο επιπολασμό έναντι των κοριτσιών (32.4% έναντι 23.3%; p<0.001). Η βαθμολογία KIDMED ήταν στατιστικά σημαντικά χαμηλότερη στα υπέρβαρα/παχύσαρκα παιδιά συγκριτικά με εκείνα ήταν νορμοβαρή (4.7 ± 2.3 έναντι 4.4 ± 2.3; p=0.07). Η σχέση αυτή παρέμεινε σημαντική ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και επιπέδου φυσικής δραστηριότητας. Παρατηρήθηκε αλληλεπίδραση μεταξύ οικογενειακής δομής και KIDMED (p<0.001). Στρωματοποιημένη ανάλυση έδειξε ότι στα παιδιά που ζούσαν και με τους δύο γονείς η βαθμολογία KIDMED σχετίστηκε αντίστροφα με την πιθανότητα υπέρβαρου/παχυσαρκίας (ΣΛ (95% ΔΕ) 0.94 (0.79-1.12)).
Συμπεράσματα: Η προσκόλληση των παιδιών στην Μεσογειακή Διατροφή ασκεί προστατευτικό δράση έναντι της υπερβαρότητας/παχυσαρκίας, ειδικά σε παιδιά που ζουν σε πυρηνικές οικογένειες.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-24
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Μεσογειακή δίαιτα
Παχυσαρκία στα παιδιά
Παιδιά - Διατροφή
Λέξεις-κλειδιά:
Μεσογειακή διατροφή, παιδική παχυσαρκία, επιδημιολογική μελέτη, υπερβαρότητα παιδιών, οικογενειακή δομή
Περιγραφή:
94 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0