Εκτίμηση των επιπέδων πρόσληψης Na+, K+ και λόγου Na+/K+ από τα τρόφιμα σε πληθυσμούς με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, αυτοάνοσα και φλεγμονώδη νοσήματα

Πτυχιακή Εργασία 22944 584 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση των επιπέδων πρόσληψης Na+, K+ και λόγου Na+/K+ από τα τρόφιμα σε πληθυσμούς με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, αυτοάνοσα και φλεγμονώδη νοσήματα
Συγγραφέας:
Λιονή, Ευαγγελία, Δημήτριος
Επιβλέπων καθηγητής:
Καράτζη, Καλλιόπη Ζαφειρένια
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου έχει αρνητικές συνέπειες για το καρδιαγγειακό σύστημα του ανθρώπου, ενώ το κάλιο έχει προστατευτική δράση. Οι ασθενείς με αυτοάνοσα και φλεγμονώδη νοσήματα όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, έχουν διπλάσιο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Η πρόσληψη Na+ και K+ σε ασθενείς με αυτοάνοσα και φλεγμονώδη νοσήματα είναι ελάχιστα μελετημένη χωρίς να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να εκτιμήσουμε τα επίπεδα πρόσληψης νατρίου και καλίου από τα τρόφιμα αλλά και το λόγο νάτριο/κάλιο σε πληθυσμούς με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και ιδιαίτερα σε πληθυσμούς με αυτοάνοσα και φλεγμονώδη νοσήματα.
Μεθοδολογία: Η παρούσα πτυχιακή μελέτη αποτελεί μέρος μιας μεγάλης συγχρονικής έρευνας, η οποία διεξάγεται στο εργαστήριο καρδιαγγειακής έρευνας της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών “Λαϊκό”. Το δείγμα της μελέτης είναι 945 άτομα εκ των οποίων το 43,5% είναι άντρες με μέσο όρο ηλικίας τα 52,6±13,8 έτη. Οι εθελοντές επισκέφθηκαν το εργαστήριο, όπου πραγματοποιήθηκε λήψη ιστορικού, αιματολογικός και αγγειακός έλεγχος και συλλογή ανθρωπομετρικών δεδομένων. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε διατροφική αξιολόγηση με δύο τηλεφωνικές ανακλήσεις εικοσιτετραώρου (1 καθημερινή και 1 σαββατοκύριακο) και ανάλυση των τροφίμων σε ενέργεια, μακρο και μικροθρεπτικά συστατικά με το λογισμικό Nutritionist Pro. Για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων έγινε χρήση του προγράμματος SPSS 25.0 και ορίστηκε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας p<0,05.
Αποτελέσματα: Η μέση πρόσληψη νατρίου για άτομα με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου ήταν 1.726,21 mg και για άτομα με αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα κυμαινόταν από 1.298,01-2.213,28 mg. Και στις δύο περιπτώσεις η πρόσληψη ήταν χαμηλότερη από τις συστάσεις, με εξαίρεση τα άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα που δεν είχαν υπέρταση στα οποία η πρόσληψη είχε μέσο όρο τα 2.423,23 mg/d. Η μέση πρόσληψη καλίου σε όλες τις ομάδες του δείγματός μας ήταν επίσης χαμηλότερη των συστάσεων. Ο λόγος Na+/K+ πλησιάζει το βέλτιστο (0,65) σε υπερτασικούς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ρευματοειδή και ψωριασική αρθρίτιδα και σε νορμοτασικούς με ΣΕΛ. Επιπλέον, οι προσλήψεις μεταξύ υπερτασικών και μη ατόμων δεν είχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές, με εξαίρεση τους ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, στους οποίους η πρόσληψη καλίου, και ο λόγος Na+/K+ διέφεραν μεταξύ υπερτασικών και μη ατόμων (p<0,05).
Συμπεράσματα: Στον πληθυσμό που μελετήθηκε η μέση πρόσληψη νατρίου και καλίου ήταν χαμηλότερη από τη συνιστώμενη, εκτός από την πρόσληψη νατρίου στα μη υπερτασικά άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα που υπερβαίνουν τη σύσταση. Επιπλέον, δεν υπήρχαν διαφορές στη μέση πρόσληψη Na+ και K+ μεταξύ υπερτασικών και μη ατόμων εκτός από την πρόσληψη καλίου και το λόγο Na+/K+ μεταξύ υπερτασικών και μη, με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Λόγω του μικρού αριθμού σχετικών μελετών είναι απαραίτητο να διεξαχθούν κι άλλες έρευνες που να εξετάζουν την πρόσληψη νατρίου και καλίου σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά, αυτοάνοσα και φλεγμονώδη νοσήματα για την ασφαλή διεξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς και για την περαιτέρω διερεύνηση του πιθανού ρόλου των εν λόγω ηλεκτρολυτών στην εμφάνιση ή εξέλιξη των νοσημάτων αυτών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-21
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Καρδιαγγειακό σύστημα-Ασθένειες-Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
Λόγος Νατρίου-Καλίου, Κάλιο, Νάτριο, Πρόσληψη, Αυτοάνοσα και φλεγμονώδη νοσήματα
Περιγραφή:
81 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EvangeliaLioni.pdf

1 MB