Περίληψη:
Εισαγωγή Διανύοντας τον 21ο αιώνα, όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν το παγκόσμιο φαινόμενο των αυξημένων ποσοστών της γήρανσης. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο δεν σημαίνει ότι ικανοποιείται η ποιότητα της ζωής τους κατά τη γήρανση, καθώς η αύξηση του προσδόκιμου ζωής τα τελευταία χρόνια συνδυάζεται με την αύξηση των χρόνων που ζουν με ασθένειες και αναπηρίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ευρέως διαδεδομένη χρήση ποικίλλων όρων, όπως η «Υγιής Γήρανση», η οποία ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η κατάσταση της απόκτησης και διατήρησης της λειτουργικής ικανότητας που επιτρέπει ευημερία σε μεγαλύτερη ηλικία . Καθώς αυτή η κατάσταση είναι πολυπαραγοντική, υπάρχουν διάφοροι καθοριστικοί παράγοντες όπως αυτοί του τρόπου ζωής και οι διατροφικές συνήθειες που επηρεάζουν την «Υγιή γήρανση» . Το παγκόσμιο φαινόμενο της μετανάστευσης που επηρεάζει διάφορες πτυχές της ανθρώπινης ζωής μπορεί επίσης να επιδρά στην κατάσταση της υγείας και την «Υγιή γήρανση» των ηλικιωμένων.
Σκοπός Η αξιολόγηση του ρόλου των διατροφικών συνηθειών και συμπεριφορών στην «Υγιή γήρανση» μεταξύ των γηγενών Ελλήνων και των Ελλήνων της Διασποράς (Καναδάς και Μασσαλία - Γαλλία)
Υλικό και Μέθοδος Η παρούσα εργασία αποτελεί μέρος της μελέτης MEDIS και περιλαμβάνει μόνο τους συμμετέχοντες από τα ελληνικά νησιά καθώς και τους Έλληνες που ζουν στη Μασσαλία της Γαλλίας και στον Καναδά (ΗΠΑ). Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2005-2019, 2.221 άτομα από 16 ελληνικά νησιά και 142 Έλληνες με μόνιμη κατοικία στη Μασσαλία της Γαλλίας και 71 Έλληνες της διασποράς στον Καναδά συμμετείχαν εθελοντικά στη μελέτη. Μια ομάδα επιστημόνων υγείας με ερευνητική εμπειρία συγκέντρωσε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, όπως κοινωνικοδημογραφικά, κλινικά συμπεριφορικά χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας ποσοτικό ερωτηματολόγιο και τυποποιημένες διαδικασίες και ο δείκτης SAI (υγιούς γήρανσης)
Αποτελέσματα Οι Έλληνες του Καναδά έχουν το υψηλότερο ποσοστό των συνταξιούχων (p <0.001), καθώς περίπου μόνο το 9% αυτών δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί. Επίσης, το 71% δήλωσε ότι βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση, η οποία ήταν η υψηλότερη μεταξύ των 3 ομάδων (p <0,001). Το ποσοστό των φυσικά δραστήριων συμμετεχόντων ήταν το υψηλότερο στην ομάδα των Ελλήνων στη Γαλλία (91%) (p <0,001). Οι Έλληνες της Γαλλίας έχουν τη μικρότερη
πιθανότητα ιστορικού συχνών καρδιομεταβολικών παραγόντων (υπέρταση (p <0,001), διαβήτης ρ = 0,006) και υπερχοληστερολαιμία (ρ <0,001)). Ο ΔΜΣ ( δείκτης μάζας σώματος) το MedDietScore και το GDS δεν έχουν διαφορές μεταξύ των τριών ομάδων (p> 0.005). Επιπλέον, οι Έλληνες του Καναδά έχουν το χαμηλότερο ποσοστό των σημερινών καπνιστών (μόνο 1,5%), ακολουθούμενοι τους Έλληνες της Γαλλίας και αυτούς της Ελλάδας που είναι σε διπλάσιο ποσοστό (18%). Τέλος, ο δείκτης SAI (υγιούς γήρανσης) ακολουθεί μια πτωτική τάση από τους Έλληνες της Γαλλίας και τους Έλληνες του Καναδά, οι οποίοι έχουν παρόμοια υψηλότερα επίπεδα από ό,τι οι γηγενείς Έλληνες.
Συμπέρασμα Οι Έλληνες κάτοικοι της Γαλλίας και του Καναδά, σε αντίθεση με τους γηγενείς Έλληνες, έχουν υψηλότερα ποσοστά στο SAI (υγιούς γήρανσης). Αυτό οφείλεται κυρίως στις διαφορές στον τρόπο ζωής, κυρίως στη σωματική δραστηριότητα, στο κάπνισμα και στην οικονομική κατάσταση.
Λέξεις κλειδιά: υγιής γήρανση, Έλληνες της Διασποράς, διατροφικές συνήθειες, συμπεριφορές, ηλικιωμένοι
Λέξεις-κλειδιά:
διατροφικές συνήθειες, συμπεριφορά, ηλικιωμένοι, Υγιής γήρανση
Περιγραφή:
89 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.