Επίπεδα βιταμίνης Β12 σε ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου

Μεταπτυχιακή Εργασία 22899 913 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίπεδα βιταμίνης Β12 σε ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου
Συγγραφέας:
Γεωργούλης, Ανδρέας
Επιβλέπων καθηγητής:
Καλιώρα, Ανδριάνα
Περίληψη:
Οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΙΦΝΕ) είναι χρόνιες, υποτροπιάζουσες, φλεγμονώδεις νόσοι του γαστρεντερικού σωλήνα, που χαρακτηρίζονται από απρόβλεπτα επεισόδια φλεγμονής του εντέρου. Σε αυτές εντάσσονται η νόσος Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, οι οποίες είναι πολυπαραγοντικές νόσοι και διαφέρουν μεταξύ τους τόσο στην παθολογία όσο και στα κλινικά χαρακτηριστικά.
H βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών Β, με κύριες λειτουργίες τη συμμετοχή στην αιμοποίηση και τη διατήρηση του DNA. Βασικές πήγες βιταμίνης Β12 αποτελούν τα ζωικά τρόφιμα και η απορρόφηση της γίνεται στον ειλεό. Ο επιπολασμός της έλλειψης της, είναι 2,5-2,6% και οι βασικές επιπτώσεις της έλλειψης είναι η αναιμία και οι καρδιακές διαταραχές.
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση των επιπέδων της βιταμίνης Β12 στον ορό ασθενών με ΙΦΝΕ και η διερεύνηση συσχέτισης των επιπέδων της με άλλους παράγοντες όπως η ενεργότητα, το φύλο, η ηλικία, το κάπνισμα και οι δείκτες φλεγμονής.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως οι ασθενείς με ΙΦΝΕ είχαν μικρό επιπολασμό έλλειψης βιταμίνης Β12 (5,7%), χωρίς να εντοπίζονται στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ ασθενών με έλλειψη ή επάρκεια βιταμίνης Β12 σε δείκτες των ΙΦΝΕ. Τα επίπεδα βιταμίνης Β12 σε ασθενείς με ΙΦΝΕ φάνηκε να διαφέρουν, ανάλογα με τον εντοπισμό της νόσου (p<0,01), την ηλικία (p=0,04) και το κάπνισμα (p=0,049) και να σχετίζονται με τη συγκέντρωση χολερυθρίνης, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
Συμπερασματικά, παρατηρούμε ότι οι ασθενείς με ΙΦΝΕ έχουν χαμηλό επιπολασμό έλλειψης βιταμίνης Β12, διπλάσιο βέβαια, σε σύγκριση με αυτόν του γενικού πληθυσμού. Τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 διαφέρουν μεταξύ των ασθενών ανάλογα με τον εντοπισμό της νόσου, την ηλικία και το κάπνισμα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-14
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου
Βιταμίνες
Λέξεις-κλειδιά:
ΙΦΝΕ, φλεγμονή, βιταμίνη Β12, ελκώδης κολίτιδα, νόσος του κρον
Περιγραφή:
96 σ.:εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AndreasGeorgoulis.pdf

2 MB