Εκτίμηση του υπολείμματος στην μερίδα σίτισης νοσηλευομένων ασθενών

Πτυχιακή Εργασία 22694 335 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση του υπολείμματος στην μερίδα σίτισης νοσηλευομένων ασθενών
Συγγραφέας:
Βασσάλου, Ασημίνα, Εμμανουήλ
Επιβλέπων καθηγητής:
Μπόσκου, Γεώργιος
Περίληψη:
Το τροφικό υπόλειμμα πιάτου στις νοσοκομειακές μονάδες αναφέρεται στο μέρος του φαγητού που παραμένει στο πιάτο και δεν έχει καταναλωθεί από τον ασθενή. Το επίπεδο ικανοποίησης σχετικά με τις υπηρεσίες σίτισης επηρεάζει τη διατροφική πρόσληψη των ασθενών και η μέτρηση του τροφικού υπολείμματος πιάτου μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την εκτίμηση της. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η εκτίμηση του τροφικού υπολείμματος πιάτου και της ικανοποίησης των νοσηλευομένων ασθενών για τις υπηρεσίες σίτισης του νοσοκομείου καθώς και τη διερεύνηση συσχέτισης μεταξύ αυτών. Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε στο ΓΝΑ ΚΑΤ όπου συμπληρώθηκε ερωτηματολόγιο, μέσω συνέντευξης, σε 300 ασθενείς και συμπεριλάμβανε γενικές πληροφορίες και ερωτήσεις για το επίπεδο ικανοποίησης σχετικά με τις υπηρεσίες σίτισης του νοσοκομείου. Στους ίδιους ασθενείς εκτιμήθηκε οπτικά το τροφικό υπόλειμμα πιάτου με ταυτόχρονη λήψη ψηφιακής φωτογραφίας του δίσκου και ποσοτικοποιήθηκε με την χρήση της 6-βάθμιας κλίμακας του Comstock. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το μέσο τροφικό υπόλειμμα πιάτου του νοσοκομείου ανέρχεται στο 51%. Από το σύνολο των ασθενών το 30% δήλωσαν ”Πολύ” ικανοποιημένοι και το 40% “Αρκετά” ικανοποιημένοι με τις υπηρεσίες σίτισης του νοσοκομείου. Επίσης, τα αποτελέσματα έδειξαν πως το τροφικό υπόλειμμα πιάτου επηρεάζεται από το επίπεδο ικανοποίησης των ασθενών (p-value<0,05). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαπιστώνεται πως ενώ οι ασθενείς είναι αρκετά ικανοποιημένοι, το ποσοστό του μέσου τροφικού υπολείμματος πιάτου παραμένει σχετικά υψηλό. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το επίπεδο ικανοποίησης των ασθενών όσο και το τροφικό υπόλειμμα πιάτου, αφορούν στην ποιότητα του φαγητού και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διαμόρφωση στρατηγικών με στόχο την αύξηση της ικανοποίησης των νοσηλευομένων και την μείωση του τροφικού υπολείμματος πιάτου.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-30
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Εστίαση, μαζική
Νοσοκομειακοί ασθενείς-διατροφή
Λέξεις-κλειδιά:
Νοσοκομείο, Υπηρεσίες σίτισης, Τροφικό υπόλειμμα πιάτου, Ικανοποίηση ασθενών
Περιγραφή:
71 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AsiminaVassalou.pdf

2 MB