Πρωτότυπος Τίτλος:
Παραγωγή και πρόληψη αποβλήτων τροφίμων: Προκλήσεις & λύσεις στον τομέα εστίασης και φιλοξενίας
Συγγραφέας:
Συνάνη, Αικατερίνη, Ιωάννης
Επιβλέπων καθηγητής:
Λαζαρίδη, Αικατερίνη-Κωνσταντία
Περίληψη:
Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί σε μια πρώτη επαφή του αναγνώστη με το πρόβλημα των απωλειών τροφίμων και τροφής καθώς και της παραγωγής αποβλήτων αυτών. Οι απώλειες τροφίμων μπορούν να καταγράφονται κατά μήκος ολόκληρης της αλυσίδας παραγωγής, εφοδιασμού και κατανάλωσης, ενώ οι αιτίες είναι ποικίλες. Έτσι εδώ γίνεται μία προσπάθεια καταγραφής ορισμένων εκ των αιτίων παραγωγής αποβλήτων ανά στάδιο, καθώς και ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τη διαχείρισή τους. Αφού λοιπόν αναφερθούμε στο μέγεθος του προβλήματος και στις επιπτώσεις που επιφέρει τόσο σε περιβαλλοντικό , όσο και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, γίνεται μία πιο εστιασμένη μελέτη για τον τομέα εστίασης και φιλοξενίας, καθώς σύμφωνα με μελέτες είναι ένας από τους σημαντικότερους «τροφοδότες» αποβλήτων. Έτσι στα τελευταία κεφάλαια γίνεται εκτενέστερη αναφορά των πιθανών αιτιών που οδηγούν σε απώλειες τροφίμων και τροφών ή παραγωγής αποβλήτων αυτών, από αυτές τις δομές. Ακολουθεί συνοπτική ανασκόπηση των πιθανών πρακτικών αντιμετώπισης των απωλειών ή και μείωσης της παραγωγής αποβλήτων, ενώ το τελευταίο κεφάλαιο αφορά στη στατιστική επεξεργασία και σχολιασμό πρωτογενών στοιχείων που συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίων, για τις ανάγκες ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, που σχετίζεται με τη συλλογή υπολειμμάτων και αποβλήτων τροφίμων από ξενοδοχειακές μονάδες στο Ηράκλειο της Κρήτης, προκειμένου να γίνει «επαναχρησιμοποίηση» των πρώτων υλών και να μετατραπούν με φυσικές μεθόδους σε ζωοτροφές. Το έργο φέρει τον τίτλο F4F (Food For Feed) και υλοποιήθηκε εν μέρει και από μέλη της ομάδας του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου, έτσι μας δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης και επεξεργασίας των πρωτογενών στοιχείων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-18
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Στερεά Τροφικά Απόβλητα
Εστίαση, μαζική
Λέξεις-κλειδιά:
Επιπτώσεις, Ξενοδοχεία, Τρόποι μείωσης, Κόστος, Απώλειες τροφίμων
Περιγραφή:
106 σ.:εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0