Αστική τρωτότητα Μεσογειακών πόλεων έναντι της κλιματικής αλλαγής: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Νάπολη, Βαλένθια

Μεταπτυχιακή Εργασία 22258 511 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αστική τρωτότητα Μεσογειακών πόλεων έναντι της κλιματικής αλλαγής: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Νάπολη, Βαλένθια
Συγγραφέας:
Συνάνη, Αικατερίνη, Ιωάννης
Επιβλέπων καθηγητής:
Σαπουντζάκη, Καλλιόπη
Περίληψη:
Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα τόσο στους ακαδημαϊκούς, όσο και μη κύκλους, καθώς οι επιπτώσεις του είναι απτές, καθημερινές και συνεχώς εντεινόμενες. Οι τομείς που επιδρούν οι επιπτώσεις αφορούν μεγάλο εύρος και επηρεάζουν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παγκοσμίως. Ωστόσο η λεκάνη της Μεσογείου, φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές μεταβολές και για αυτό αποτέλεσε και την επιλογή μας ως μελετώμενη περιοχή. Πιο συγκριμένα επιλέχθηκαν τέσσερα μεσογειακά αστικά συγκροτήματα : Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Νάπολη και Βαλένθια, προκειμένου να γίνει μια προσπάθεια υπολογισμού και διαβάθμισης του κινδύνου που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν, οι οποίοι προκύπτουν ως συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και απειλούν τα κοινωνικά και ατομικά συστήματα. Οι κίνδυνοι στους οποίους επικεντρωθήκαμε αφορούν στα κύματα καύσωνα, στις δασικές περιαστικές πυρκαγιές, στις πλημμύρες και την ξηρασία που συνεπάγεται και έλλειψη στη διαθεσιμότητα υδατικών πόρων.
Η παρούσα μελέτη αποτελείται από 6 κεφάλαια. Αρχικά στα πρώτα κεφάλαια γίνεται η θεωρητική προσέγγιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και η κατά περιοχή και τομέα καταγραφή των επιπτώσεών της καθώς και οι αναμενόμενες κατά τις προβλέψεις (κυρίως από την ΙΡCC) μεταβολές σε βασικές κλιματικές παραμέτρους. Ακολουθεί μια συνοπτική περιγραφή των κοινωνικοδημογραφικών και κλιματολογικών χαρακτηριστικών των επιλεγμένων περιοχών μελέτης, προκειμένου να κατανοήσουμε τη λειτουργία και τις ανάγκες των πόλεων και αφού λάβει χώρα ο υπολογισμός της διακινδύνευσης, να διαπιστώσουμε αν υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής ή όχι.
Το επόμενο κεφάλαιο αναφέρεται στα φαινόμενα που συνιστούν τις μελετώμενες επικινδυνότητες, ώστε από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση να προκύψουν οι προς εξέταση μεταβλητές που θα αναλυθούν και θα συμμετάσχουν στους απαιτούμενους υπολογισμούς του αντίστοιχου σκέλους. Το μεθοδολογικό τμήμα της εργασίας εμπεριέχει την περιγραφή των βημάτων της μεθοδολογίας που ακολουθήσαμε, την καταγραφή των παραγόντων και των μεταβλητών που τους συνιστούν, καθώς και τις τιμές των ποσοτικών δεδομένων που ελήφθησαν υπόψη.
Τέλος συνοψίζονται τα αποτελέσματα της μελέτης και γίνεται μια προσπάθεια αναφοράς σε τρόπους και πολιτικές προσαρμογής ,τόσο στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, όσο και στις επιμέρους χώρες, προκειμένου να μπορέσουν να βελτιώσουν την ικανότητα απόκρισης έναντι των επιπτώσεων που υφίστανται.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-19
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Κλιματικές μεταβολές - Μεσόγειος, Περιοχή της
Λέξεις-κλειδιά:
κίνδυνος, Κλιματικές παράμετροι, Ικανότητα απόκρισης, έκθεση, επικινδυνότητα
Περιγραφή:
169 σ.:εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AikateriniSynani.pdf

8 MB