Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα δεδομένα που προκύπτουν από την τρέχουσα βιβλιογραφία αναφορικά με τη διερεύνηση των γευματικών συνηθειών ασθενών με αντιρροπούμενη και μη κίρρωση του ήπατος, με έμφαση στη συχνότητα είναι πολύ περιορισμένα. Οι περισσότερες μελέτες έχουν εστιάσει στη δυσθρεψία του κιρρωτικού ασθενούς και στη σημασία της κατάλληλης θρεπτικής υποστήριξης για την κάλυψη των ενεργειακών και πρωτεϊνικών αναγκών, ή πιο πρόσφατα στη σύσταση της διατροφής τους και όχι τόσο στη συχνότητα. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι ν’ αξιολογηθούν οι γευματικές συνήθειες ασθενών με κίρρωση διαφόρου σταδίου (αντιρροπούμενων και μη) ως προς τον συνολικό αριθμό των γευματικών επεισοδίων, καθώς και των επιμέρους γευμάτων και σνακ. Επίσης διερευνήθηκε η κατανάλωση προ ύπνου σνακ και η σύσταση αυτού σε μακροθρεπτικά συστατικά
Μεθοδολογία: Στη μελέτη συμμετείχαν 201 ενήλικες ασθενείς με κίρρωση, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, οι οποίοι προσέρχονταν διαδοχικά στις Γαστρεντερολογικές Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων Αθηνών «Λαϊκό» και «Ιπποκράτειο». Οι ασθενείς-εθελοντές υποβλήθηκαν σε λεπτομερή ιατρική αξιολόγηση και πλήρη διατροφική αξιολόγηση στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Επιπλέον, στους εθελοντές πραγματοποιήθηκαν 3 μη διαδοχικές ανακλήσεις 24ώρου (2 καθημερινές και 1 ημέρα Σαββατοκύριακου – μία την ημέρα εισαγωγής στη μελέτη και άλλες δύο τηλεφωνικά σε διάστημα μιας εβδομάδας) από διαιτολόγο. Με βάση τις ανακλήσεις 24ώρου έγινε η καταμέτρηση του συνολικού αριθμού των γευματικών επεισοδίων, καθώς και των επιμέρους γευμάτων και σνακ και η ανάλυση του προ ύπνου σνακ ως προς την ενέργεια και τα μακροθρεπτικά συστατικά.
Αποτελέσματα: Τα 103 (51,2%) άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν αντιρροπούμενη κίρρωση και τα υπόλοιπα μη αντιρροπούμενη. Σύμφωνα με τον ορισμό που εφαρμόστηκε για το γευματικό επεισόδιο (οποιαδήποτε κατανάλωση τροφής/ροφήματος, εκτός νερού, απείχε από την προηγούμενη τουλάχιστον 15λεπτά), η διάμεση τιμή του αριθμού των γευματικών επεισοδίων ήταν 4,3 (3,7 , 5,0), χωρίς στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων. Το γεύμα που παρέλειπαν συχνότερα και οι δύο ομάδες ασθενών ήταν το βραδινό, σε ποσοστό 66,0% στο σύνολο των ασθενών. Επίσης, το 38,5% του συνόλου του δείγματος είτε παρέλειπε είτε κατανάλωνε μερικές φορές το πρωινό γεύμα. Το μεσημεριανό γεύμα, το κατανάλωνε πάντα το 78,0% του συνόλου των κιρρωτικών. Μετά τις 22:00, η πλειονότητα των κιρρωτικών ασθενών στο σύνολο τους δεν κατανάλωνε κάποιο σνακ. Μόνο το 18,1% όλων των ασθενών κατανάλωνε πάντα κάποιο προ ύπνου σνακ μετά τις 22:00, στο οποίο οι θερμίδες προέρχονταν κυρίως από υδατάνθρακες (53,7% ± 24,1%).
Συζήτηση: Το σύνολο των ασθενών κατανάλωνε λιγότερα γεύματα και σνακ σε σχέση με τα προτεινόμενα από τις συστάσεις. Αρκετοί παρέλειπαν το πρωινό γεύμα, ενώ η πλειονότητα δεν κατανάλωνε προ ύπνου σνακ. Ορισμένοι κατανάλωναν το βραδινό γεύμα νωρίτερα από τις 20:00, και λίγοι μετά τις 22:00 στη θέση του προ ύπνου σνακ. Όλοι οι κιρρωτικοί ασθενείς είχαν παρατεταμένη ολονύκτια νηστεία.
Λέξεις-κλειδιά:
προ ύπνου σνακ, αντιρροπούμενη και μη αντιρροπούμενη,γευματικές συνήθειες,κίρρωση ήπατος