Περίληψη:
Ο Δήμος των Βριλησσίων τις τελευταίες δυο δεκαετίες έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και έχει επηρεαστεί η καθημερινότητα των δημοτών της από μια σειρά επενδύσεων που έγιναν στον τομέα των μεταφορών, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004. Ένα βορειοανατολικό προάστιο της Αττικής που ήταν μακριά από το κέντρο της πόλης, τώρα είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τις υπόλοιπες περιοχές. Ο σκοπός της εργασίας είναι να μετρήσουμε σε τί βαθμό επηρέασε αυτή η αλλαγή τη ζωή των κατοίκων σε καθημερινό επίπεδο, αλλά και τις προτιμήσεις τους, όσον αφορά τα μέσα μεταφοράς.
Στο πρώτο κεφάλαιο, αναλύονται τα είδη των μεταφορών, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους, οι επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα αυτό, τόσο στο παρελθόν όσο και μελλοντικά σχέδια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βελτίωση των συνθηκών κατά τη διεξαγωγή των μεταφορών. Επίσης αναλύονται οι δυσκολίες, τα προβλήματα και τα αναπτυξιακά κενά που υπάρχουν στις μεταφορές, ενώ γίνεται αναφορά και στις βιώσιμες μεταφορές και το πώς μπορούν να εφαρμοστούν.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται ανάλυση των αστικών περιοχών και αναφέρονται οι πιο σημαντικές κατηγορίες τους, ενώ στη συνέχεια δίνεται έμφαση στις πολιτικές σχετικά με τις αστικές περιοχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο τέλος του κεφαλαίου, γίνεται εκτενής ανάλυση του Δήμου Βριλησσίων και δίνονται στοιχεία για την ιστορία της πόλης, για τον πολιτισμό της, την αρχιτεκτονική της, την οικονομία της και τα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο τρίτο κεφάλαιο, γίνεται ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν η χρήση ερωτηματολογίου για την συλλογή των απαραίτητων στοιχείων, σχετικών με τις προτιμήσεις των κατοίκων του Δήμου Βριλησσίων, όσον αφορά τις μετακινήσεις τους. Από τα αποτελέσματα ξεχωρίζει το γεγονός ότι το Μετρό είναι το δημοφιλέστερο μέσο μεταφοράς, ενώ χαρακτηρίζεται και ως η καλύτερη επένδυση στο Δήμο Βριλησσίων, ενώ καμία επένδυση δεν θεωρείτε ότι επηρέασε αρνητικά το Δήμο. Επίσης, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του μισθού και της χρήσης αυτοκινήτου, όπως και αύξηση των μηνιαίων εξόδων από ένα ποσό ετήσιου μισθού και πάνω.