Ο ρόλος της Λιποκαλίνης στη Φυσιολογία της ρύθμισης της πρόσληψης τροφής

Πτυχιακή Εργασία 22195 263 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της Λιποκαλίνης στη Φυσιολογία της ρύθμισης της πρόσληψης τροφής
Συγγραφέας:
Βουτσινά, Μαρία, Ιωάννης
Επιβλέπων καθηγητής:
Τέντα, Ρωξάνη
Περίληψη:
Η Λιποκαλίνη 2 είναι η πρώτη έως τώρα πρωτεΐνη που παράγεται από τα οστά και επιδρά στο ενεργειακό ισοζύγιο καταστέλλοντας την όρεξη μέσω κεντρικής και περιφερικής σηματοδότησης. Τα ερευνητικά δεδομένα είχαν περιοριστεί στη μελέτη της οστεοκαλσίνης, ορμόνης που επίσης παράγεται από τα οστά, αλλά απ΄ ότι φαίνεται η δράση της περιορίζεται περισσότερο στο μεταβολισμό της γλυκόζης παρά στη ρύθμιση της όρεξης αυτής καθαυτής. Επιπρόσθετα, η μελέτη της λεπτίνης, της γκρελίνης και της αδιπονεκτίνης βοήθησαν αρκετά στην κατανόηση της φυσιολογίας της ρύθμισης της όρεξης και απετέλεσαν σημαντικούς παράγοντες σύγκρισης με τη δράση της λιποκαλίνης 2.
Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη της επίδρασης της Λιποκαλίνης 2 στη φυσιολογία της ρύθμισης της πρόσληψης τροφής. Η συγκεκριμένη εργασία απαρτίζεται από 5 ενότητες κάθε μία από τις οποίες διαχωρίζεται θεματικά ως προς τις διαδικασίες ρύθμισης της όρεξης, τα χαρακτηριστικά της Λιποκαλίνης 2, τη δράση της στα διάφορα συστήματα - και συγκεκριμένα στην όρεξη - καθώς και στις αλληλεπιδράσεις της πρωτεΐνης με άλλες ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη.
Στην 1η ενότητα, αναφέρονται αρχικά οι τρόποι με τους οποίους ρυθμίζεται η όρεξη στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του εγκεφάλου και διάφορων άλλων περιφερικών σημάτων. Εν συνεχεία στην ενότητα 2 αναλύονται τα γενικά χαρακτηριστικά της οικογένειας των Λιποκαλινών και συγκεκριμένα της Λιποκαλίνης 2. Στην 3η ενότητα, ακολουθούν οι ποικίλες δράσεις της λιποκαλίνης 2 στα διάφορα συστήματα καθώς επίσης ο ρόλος της σε περιπτώσεις κακοήθειας. Το κύριο μέρος της εργασίας αποτελεί η 4η ενότητα όπου αναλύεται η δράση της Λιποκαλίνης 2 στη ρύθμιση της όρεξης και τέλος στην ενότητα 5 ακολουθούν συσχετίσεις και αλληλεπιδράσεις της Λιποκαλίνης 2 με τη Λεπτίνη, Γκρελίνη, Αδιπονεκτίνη και Οστεοκαλσίνη ως προς τον τρόπο που επιδρούν στη ρύθμιση της όρεξης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-18
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Πρωτεΐνη - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
κεντρική και περιφερική σηματοδότηση, ρύθμιση της όρεξης, φυσιολογία, οστά, Λιποκαλίνη
Περιγραφή:
145 σ.:εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

MariaVoutsina.pdf

2 MB