Μελέτη της ποικιλίας διατροφικών επιλογών και πιθανές συσχετίσεις με τη διατήρηση της απώλειας βάρους

Πτυχιακή Εργασία 22184 401 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της ποικιλίας διατροφικών επιλογών και πιθανές συσχετίσεις με τη διατήρηση της απώλειας βάρους
Συγγραφέας:
Παυλή, Αικατερίνη, Νικόλαος
Επιβλέπων καθηγητής:
Γιαννακούλια, Μαρία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η βιβλιογραφία σχετικά με το πώς η ποικιλία στις διατροφικές επιλογές επηρεάζει τη διατήρηση της απώλειας βάρους είναι περιορισμένη. Μέχρι σήμερα έχει βρεθεί ότι η αυξημένη διαιτητική ποικιλία, αυξάνει την κατανάλωση φαγητού και ως εκ τούτου και την ενεργειακή πρόσληψη, οπότε υπάρχει μια υποψία συσχέτισης της αυξημένης ποικιλίας τροφίμων με την επαναπρόσληψη βάρους.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής είναι να διερευνήσει την σχέση που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στην ποικιλία των διατροφικών επιλογών ενός ατόμου και την διατήρηση της απώλειας βάρους, καθώς και να εξετάσει αν διαφέρει η διαιτητική ποικιλία μεταξύ επανακτησάντων και διατηρούντων λαμβάνοντας υπόψιν πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες όπως το φύλο, την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση και την ενεργειακή πρόσληψη.
Μεθοδολογία: Το δείγμα της μελέτης αποτελείται από 524 ενήλικες εθελοντές ηλικίας 18-65 ετών (327 γυναίκες και 197 άνδρες) , οι οποίοι ταξινομήθηκαν είτε ως διατηρούντες είτε ως επανακτήσαντες. Η αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης (που αφορά την παρούσα μελέτη) έγινε με τη λήψη ανακλήσεων 24ώρου (2 ανακλήσεις για κάθε εθελοντή). Η αξιολόγηση της ποικιλίας τροφίμων πραγματοποιήθηκε μέσω της καταμέτρησης τροφίμων σε κάθε ανάκληση, λαμβάνοντας υπόψιν τον τρόπο κατανάλωσης των τροφίμων. Δηλαδή διαφορετικά τρόφιμα που καταναλώνονταν ως ένα ενιαίο τρόφιμο καταμετρήθηκαν ως ένα τρόφιμο.
Αποτελέσματα: Από το σύνολο των εθελοντών της μελέτης τα 371 άτομα ανήκουν στην ομάδα των διατηρούντων, ενώ τα 153 άτομα στην ομάδα των επανακτησάντων. Δεν βρέθηκε να υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στην ομάδα των διατηρούντων και των επανακτησάντων αναφορικά με την ποικιλία τροφίμων (κατά απόλυτη τιμή), ενώ ο αριθμός τροφίμων (απόλυτη τιμή) δεν φάνηκε να σχετίζεται με τη διατήρηση της απώλεια βάρους έπειτα από προσαρμογή για φύλο, ηλικία και οικογενειακή κατάσταση. Τέλος η ποικιλία τροφίμων ανά 1000 θερμίδες φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες διατήρησης βάρους έπειτα από προσαρμογή για τους συγχυτικούς παράγοντες.
Συμπεράσματα: Η παρούσα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφική ποικιλία συσχετίζεται θετικά με την πιθανότητα να διατηρεί ένα άτομο την απώλεια του βάρους του.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-17
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Διατροφικές συνήθειες
Απώλεια βάρους
Διατροφικές έρευνες
Λέξεις-κλειδιά:
διατηρούντες, διαιτητική ποικιλία, ποικιλία τροφίμων, διατήρηση απώλειας βάρους
Περιγραφή:
46 σ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AikateriniPavli.pdf

368 KB