Εκτίμηση Πλημμυρικής Επικινδυνότητας της Λεκάνης Απορροής του Ποταμού Αίσονα, με την Αξιοποίηση των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών

Πτυχιακή Εργασία 22162 241 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση Πλημμυρικής Επικινδυνότητας της Λεκάνης Απορροής του Ποταμού Αίσονα, με την Αξιοποίηση των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών
Συγγραφέας:
Δοσιάδης, Ευάγγελος, Αθανάσιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Καρύμπαλης, Ευθύμιος
Περίληψη:
Οι πλημμύρες αποτελούν ένα φυσικό φαινόμενο που συναντάται παγκοσμίως και δύναται να έχει τόσο ευεργετικό όσο και καταστροφικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Όταν αυτές εμπλέκονται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, συνήθως προκαλούν καταστροφές σε καλλιέργειες, κατασκευές και υποδομές, ενώ συχνά οδηγούν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, αλλά και σε διάφορα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτές.
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η ανάδειξη των περιοχών με υψηλή επικινδυνότητα στην εκδήλωση πλημμυρών, με την αξιοποίηση των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών, στη λεκάνη απορροής του ποταμού Αίσονα. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται είναι η FIGUSED-S κατά την οποία 7 παράγοντες λαμβάνονται υπόψη: συσσώρευση ροής (F), ένταση βροχόπτωσης (I), γεωλογία (G), χρήσεις γης (U), κλίσεις αναγλύφου (S), υψόμετρο (Ε) και απόσταση από τις κοίτες του υδρογραφικού δικτύου (D). Οι παράγοντες αυτοί, τα αρχικά των οποίων σχηματίζουν το όνομα της μεθοδολογίας, εξάγονται σε 7 θεματικούς χάρτες, οι οποίοι υπερθέτονται με βάρη που καθορίζονται με τη διαδικασία της Αναλυτικής Ιεράρχησης, δημιουργώντας το χάρτη πλημμυρικής επικινδυνότητας (FHI). Τα αποτελέσματα που προκύπτουν, υπόκεινται στη συνέχεια σε έλεγχο σημαντικότητας και στη δημιουργία ενός νέου, αναθεωρημένου χάρτη πλημμυρικής επικινδυνότητας.
Η περιοχή που επιλέχτηκε για την εφαρμογή της παραπάνω μεθοδολογίας είναι η λεκάνη απορροής του ποταμού Αίσονα, που καλύπτει τμήμα της πεδιάδας της Κατερίνης στο νομό Πιερίας. Ο λόγος για τον οποίο επιλέχτηκε είναι ότι η ευρύτερη πεδιάδα της Κατερίνης ανήκει στις περιοχές της χώρας που χαρακτηρίζονται ως ζώνες υψηλής επικινδυνότητας, ενώ έχει σημειωθεί μεγάλος αριθμός πλημμυρικών επεισοδίων κατά το παρελθόν.
Τα κυριότερα αποτελέσματα που προέκυψαν, ανέδειξαν ως υψηλής επικινδυνότητας για εκδήλωση πλημμυρών περιοχές που έχουν επηρεαστεί και κατά το παρελθόν από ανάλογα φαινόμενα και εντοπίζονται ως επί το πλείστον σε κοντινή απόσταση από τις κεντρικές κοίτες του υδρογραφικού δικτύου και σε εκτάσεις με χαμηλά υψόμετρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περιοχές υψηλής επικινδυνότητας περιλαμβάνουν τους μεγαλύτερους οικισμούς, καθώς και την πρωτεύουσα του νομού, Κατερίνη.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-17
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Πλημμύρες - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Κατερίνη, Αναλυτική Ιεράρχηση, Χαρτογραφική Υπέρθεση, Δείκτης Πλημμυρικής Επικινδυνότητας, Πλημμύρες
Περιγραφή:
81 σ.:εικ.,πίν.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EvangelosDosiadis.pdf

4 MB