Διαχρονική μελέτη των μεταβολών της ακτογραμμής του Αμβρακικού Κόλπου με τη χρήση νέων τεχνολογιών

Πτυχιακή Εργασία 22142 100 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχρονική μελέτη των μεταβολών της ακτογραμμής του Αμβρακικού Κόλπου με τη χρήση νέων τεχνολογιών
Συγγραφέας:
Βαρβατσούλη, Δανάη, Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Καρύμπαλης, Ευθύμιος
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διαχρονική μελέτη της ακτογραμμής του Αμβρακικού Κόλπου, ώστε να εξετασθεί η επίδραση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής στον κόλπο, και συγκεκριμένα η επίδραση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, αλλά και η επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα με ενέργειες όπως οι εκχερσώσεις ποταμών και η κατασκευή φραγμάτων.
Ο Αμβρακικός κόλπος παρουσιάζει έντονες μεταβολές κυρίως στο βόρειο τμήμα του, όπου απαρτίζεται από λιμνοθάλασσες, περιοχές υψηλής σημασίας και βιοποικιλότητας, οι οποίες επηρεάζονται τόσο από τη στάθμη της θάλασσας, όσο και από τις παροχές των ποταμών Λούρου και Αράχθου. Η δράση των δύο ποταμών είναι έντονη κατά την εκβολή τους, που λόγω τόσο της κατασκευής των φραγμάτων κοντά στις κοίτες τους, όσο και της αργής ανενέωσης των νερών του κόλπου, από τη στενή δίαυλο που ενώνεται με το Ιόνιο, παρατηρείται μια υφαλμύρωση των νερών του Αμβρακικού, με άμεσες συνέπεις για τους οργανισμούς του.
Σημαντικοί παράγοντες ρύπανσης του Αμβρακικού Κόλπου είναι η αλιεία και οι πετρελαικές εγκαταστάσεις, καθώς η υπεραλίευση θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στον πληθυσμό της γαρίδας (γάμπαρη) του Αμβρακικού, προιόν υψηλής αγοραστικής αξίας, ενώ το πιθανό ατύχημα ενός πετρελαιοφόρου θα έχει ολέθριες επιπτώσεις για το πλήθος των ειδών του κόλπου. Οι πρόσφατες έρευνες για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή, θα σημάνουν αρνητικές επιπτώσεις για τα είδη του Αμβρακικού, και συγκεκριμένα για τα θαλάσσια θηλαστικά, τα οποία κινδυνεύουν άμεσα.
Η μορφολογία του δέλτα του ποταμού Αράχθου, έχει διαφοροποιηθεί, το ίδιο και οι λιμνοθάλασσες, καθώς αρκετά τμήματα της ακτογραμμής έχουν οπισθοχωρήσει, γεγονός που οφείλεται στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της λειτουργίας του φράγματος, το οποίο κατακρατεί το νερό και τις φερτές ύλες, γεγονός που προκαλεί προβλήματα ρύπανσης, και περιορισμένη απόθεση του ποταμού.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-16
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Ακτές, Μεταβολές των - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
στάθμη θάλασσας, οπισθοχώρηση, Αμβρακικός, κλιματική αλλαγή, ακτογραμμή
Περιγραφή:
72 σ.,πίν.,χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

DanaiVarvatsouli.pdf

3 MB