Αποτύπωση περιηγητικών μονοπατιών στην περιοχή του Υμηττού με τη χρήση τεχνολογίας GIS, GNSS

Πτυχιακή Εργασία 22129 130 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αποτύπωση περιηγητικών μονοπατιών στην περιοχή του Υμηττού με τη χρήση τεχνολογίας GIS, GNSS
Συγγραφέας:
Τσιόκα, Βασιλική, Απόστολος
Επιβλέπων καθηγητής:
Χαλκιάς, Χρίστος
Περίληψη:
Στην παρούσα έρευνα παρουσιάζεται η διαδικασία καταγραφής και ανάδειξης 6 περιηγητικών διαδρομών του όρους Υμηττού στις περιοχές του Καρέα και της Καισαριανής με τη χρήση 3 διαφορετικών GNSS δεκτών χειρός και την αξιοποίηση των τεχνολογιών των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS). Όλη η διαδικασία υλοποιήθηκε με επιτόπια έρευνα στις συγκεκριμένες διαδρομές. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η συγκριτική μελέτη των χαρτογραφημένων διαδρομών στο όρος του Υμηττού και η εξαγωγή συμπερασμάτων για το ποιο όργανο είναι πιο αξιόπιστο βάσει της ακρίβειας λήψης των μετρήσεων και εξαγωγής των αποτελεσμάτων που παρέχει.
Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία για τα Παγκόσμια Δορυφορικά Συστήματα Πλοήγησης (GNSS) και για τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS). Επίσης, αναλύονται τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε δέκτη GNSS, που χρησιμοποιήθηκε στην εργασία πεδίου.
Στην συνέχεια, αναλύονται τα γεωγραφικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής μελέτης. Σε αυτό το κεφάλαιο έχει επίσης δοθεί έμφαση στο φυσικό περιβάλλον που υπάρχει στην περιοχή, καθώς αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν την ακρίβεια των δεκτών GNSS.
Ακολουθεί η μεθοδολογία τόσο της συλλογής όσο και της επεξεργασίας των δεδομένων που συλλέχθηκαν από την εργασία πεδίου. Αναλύθηκε η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στο πεδίο, καθώς και τα δεδομένα από κάθε συσκευή/όργανο.
Στη συνέχεια, απεικονίζονται τα μονοπάτια βάσει κάποιων κατηγοριών που έχουν προκύψει από την επιτόπια έρευνα, καθώς και τα βασικά στοιχεία για κάθε μονοπάτι.
Στο επόμενο κεφάλαιο, συγκρίνονται τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου με μορφή χαρτών, διαγραμμάτων και πινάκων, τόσο για την διαδρομή που αποτυπώθηκε από κάθε όργανο όσο και για τα σημεία ενδιαφέροντος, που επισημάνθηκαν σε κάθε διαδρομή.
Τέλος, ακολουθεί η παράθεση των συμπερασμάτων της έρευνας και παρατίθεται σε παράρτημα συνοδευτικό φωτογραφικό και χαρτογραφικό υλικό.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-16
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Ψηφιακή χαρτογράφηση
Λέξεις-κλειδιά:
δέκτες, αποτύπωση μονοπατιών, ακρίβεια δεκτών, ΣΓΠ, συγκριτική μελέτη
Περιγραφή:
112 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

VasilikiTsioka.pdf

13 MB