Περίληψη:
Η εργασία αυτή αποτελεί μία προσπάθεια συλλογής και καταγραφής παραδοσιακών συνταγών που αφορούν σούπες και σαλάτες που συναντάμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Για την εκπόνηση της εργασίας έγινε συλλογή και καταγραφή 108 ελληνικών παραδοσιακών συνταγών που αφορούν σούπες και σαλάτες από Κρήτη, Ήπειρο, Μακεδονία, Πελοπόννησο, νησιά του Αιγαίου, κεντρική Ελλάδα, νησιά του Ιονίου, Θεσσαλία και Πόντο. Πηγές των συνταγών αυτών αποτελούν πολλά βιβλία ελληνικών παραδοσιακών συνταγών όπως εθνολογικά μουσεία και ιστοσελίδες. Στη συνέχεια τα στοιχεία της κάθε συνταγής καταγράφονται σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Με βάση τα συστατικά και πιθανές μετατροπές τους γίνεται μια εκτενής διατροφική ανάλυση σε μακρο- και μικροθρεπτικα συστατικά. Ακολούθως, γίνεται μια συγκριτική διατροφική ανάλυση για κάθε κατηγορία ξεχωριστά με σκοπό να γίνει συγκριτική αξιολόγηση για τη διατροφική αξία και τη περιεκτικότητά τους σε μακροθρεπτικά συστατικά. Η συγκριτική αξιολόγηση έγινε με περιγραφική στατιστική, πολυδιάστατα διαγράμματα, ανάλυση κυρίων συνιστωσών και συσταδική ανάλυση.