Ο ρόλος των ανθρωπογενών παρεμβάσεων στην εκδήλωση της πλημμύρας στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017

Πτυχιακή Εργασία 22026 221 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος των ανθρωπογενών παρεμβάσεων στην εκδήλωση της πλημμύρας στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017
Συγγραφέας:
Καλέμη, Εμμανουέλα, Λάζαρος
Επιβλέπων καθηγητής:
Καρύμπαλης, Ευθύμιος
Περίληψη:
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία επιχειρείται η μελέτη του πλημμυρικού φαινομένου της Δυτικής Αττικής στις 15 Νοεμβρίου 2017. Πιο συγκεκριμένα, η εργασία αυτή εστιάζει στην περίπτωση της Μάνδρας και τις αρνητικές επιπτώσεις εξαιτίας της ακραίας βροχόπτωσης. Σκοπός της μελέτης είναι να γίνει καταγραφή και αναφορά στις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις που ενέτειναν στην καταστροφή.
Αρχικά, η εργασία αναφέρεται σε γενικές έννοιες που αφορούν τον όρο πλημμύρα, τα αίτια και τις επιπτώσεις του φυσικού αυτού φαινομένου.
Έπειτα, αναφέρεται στις πλημμύρες στην Ελλάδα και στη συνέχεια εστιάζει στην Αττική, ώστε να δοθεί μία ευρύτερη εικόνα του ιστορικού των πλημμυρών στην περιοχή μελέτης.
Τέλος, περιγράφεται η περίπτωση της περιοχής μελέτης που είναι η Μάνδρα. Παρατίθενται στοιχεία για το έδαφος, την υδρολιθολογία, την κάλυψη γης καθώς και το κλίμα της περιοχής εστιάζοντας στις λεκάνες απορροής των ρεμάτων Σούρες και Αγία Αικατερίνη. Παρουσιάζεται ,επίσης, το υδρογραφικό δίκτυο, η βροχόπτωση καθώς και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις κατά μήκος των κοιτών των ρεμάτων της περιοχής που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο πλημμυρικό φαινόμενο του Νοέμβρη του 2017.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-15
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Φυσικές καταστροφές - Αντιμετώπιση
Πλημμύρες - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
φυσικό φαινόμενο, Ρέματα, Λεκάνη Απορροής, πλημμύρα, Μάνδρα
Περιγραφή:
5 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EmmanouelaKalemi.pdf

5 MB