Παράγοντες που επηρεάζουν τις διαιτητικές συνήθειες των ηλικιωμένων ατόμων

Μεταπτυχιακή Εργασία 21787 694 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Παράγοντες που επηρεάζουν τις διαιτητικές συνήθειες των ηλικιωμένων ατόμων
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παράγοντες που επηρεάζουν τις διαιτητικές συνήθειες των ηλικιωμένων ατόμων
Συγγραφέας:
Λάκκα, Σοφία, Νικόλαος
Επιβλέπων καθηγητής:
Γιαννακούλια, Μαρία
Περίληψη:
Σκοπός: Τις τελευταίες δεκαετίες το προσδόκιμο επιβίωσης έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η γήρανση του ανθρώπινου πληθυσμού αποτελεί κρίσιμη πρόκληση για την υγειονομική περίθαλψη και οι μεταβολές της γνωσιακής λειτουργίας έχουν ιδιαίτερη σημασία. Η συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και της γνωσιακής λειτουργίας είναι αμφίδρομη και έχει μελετηθεί στη βιβλιογραφία. Ωστόσο η βιβλιογραφία είναι περιορισμένη όσον αφορά τη σχέση μεταξύ της ώρας κατανάλωσης των γευμάτων και της γνωσιακής λειτουργίας. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να ερευνήσει τη συσχέτιση μεταξύ της διαιτητικής πρόσληψης ανά ζώνη ημέρας και της γνωσιακής λειτουργίας ηλικιωμένων ατόμων.
Μεθοδολογία: Στη μελέτη συμμετείχαν 54 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, εκ των οποίων το 76% ήταν γυναίκες. Η διατροφική αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με ανακλήσεις 24ωρου. Τα δεδομένα των ανακλήσεων 24ώρου αναλύθηκαν ως προς την ώρα κατανάλωσης και η ημέρα χωρίστηκε σε 12 ζώνες ανά 2ωρο. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε έναν αναλυτικό έλεγχο του προσανατολισμού, της μνήμης, των επιτελικών λειτουργιών, του λόγου, των οπτικοχωρικών ικανοτήτων, της προσοχής και της ταχύτητας επεξεργασίας πληροφοριών.
Αποτελέσματα: Ο μέσος όρος της ηλικίας των εθελοντών ήταν 75 ± 5 έτη. Η ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη ήταν 1657 ± 522 kcal. Η πρωτεϊνική κατανάλωση ήταν 61,1 ± 22,7 g/ημέρα, η οποία αντιστοιχεί σε 0,8 ± 0,36 g/ κιλό σωματικού βάρους ημερησίως, η κατανάλωση υδατανθράκων ήταν 175,0 ± 54,9 g/ ημέρα και η κατανάλωση λιπιδίων ήταν 83,4 ± 37,5/ ημέρα. Δεν βρέθηκε κάποια στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της συνολικής διαιτητικής πρόσληψης και της γνωσιακής λειτουργίας. Αναφορικά με τους επιμέρους παράγοντες της γνωσιακής λειτουργίας, φάνηκε αρνητική συσχέτιση μεταξύ της ενεργειακής κατανάλωσης στη ζώνη 00:00-1:59 και τoυ z-score της μνήμης και θετική συσχέτιση στη ζώνη 10:00-11:59 (p=0,018 και 0,032 αντίστοιχα). Στη ζώνη 00:00-1:59 παρατηρήθηκε αρνητική συσχέτιση μεταξύ όλων των μακροθρεπτικών συστατικών και του z-score της μνήμης (p=0,018). Στη ζώνη 10:00-11:59 παρατηρήθηκαν θετικές συσχετίσεις της πρωτεϊνικής πρόσληψης και της πρόσληψης υδατανθράκων και του z-score της μνήμης (p=0,011 και p=0,03 αντίστοιχα). Επιπλέον, στη ζώνη 14:00-15:59 παρατηρήθηκε αρνητική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης υδατανθράκων και τoυ z-score της μνήμης (p=0,015). Η πρόσληψη υδατανθράκων στη ζώνη 18:00-19:59 συσχετίστηκε αρνητικά με το z-score της γλωσσικής ικανότητας (p=0,006).
Συμπεράσματα: Η μελέτη αυτή ανέδειξε τη συσχέτιση μεταξύ της κατανομής της διαιτητικής πρόσληψης, σε επίπεδο ενεργειακής πρόσληψης και μακροθρεπτικών συστατικών, ανά ζώνη ημέρας και των παραγόντων της γνωσιακής λειτουργίας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-16
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Ηλικιωμένοι - Διατροφή
Λέξεις-κλειδιά:
κατανομή ενέργειας, διαιτητική πρόσληψη, έκπτωση γνωσιακής λειτουργίας, κατανομή μακροθρεπτικών συστατικών
Περιγραφή:
71 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

SofiaLakka.pdf

1 MB