Η επίδραση του θηλασμού, ως συνιστώσα του περιγεννητικού περιβάλλοντος, στην εμφάνιση παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία

Μεταπτυχιακή Εργασία 21777 578 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση του θηλασμού, ως συνιστώσα του περιγεννητικού περιβάλλοντος, στην εμφάνιση παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία
Συγγραφέας:
Κόκκου, Σταματία Ν.
Επιβλέπων καθηγητής:
Παναγιωτάκος, Δημοσθένης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί αύξηση στον επιπολασμό της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη διεθνή βιβλιογραφία έχει διερευνηθεί η πιθανή σχέση ανάμεσα στο περιγεννητικό περιβάλλον και την παχυσαρκία στην παιδική ηλικία. Ωστόσο, μελέτες που να διερευνούν την μακροπρόθεσμη επίδραση του θηλασμού στο σωματικό βάρος των παιδιών είναι ελάχιστες και αντικρουόμενες.
Σκοπός: Η παρούσα εργασία στοχεύει στην διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στον μητρικό θηλασμό και στην πιθανότητα εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας, σε συνδυασμό με συγκεκριμένους παράγοντες του περιγεννητικού περιβάλλοντος όπως η διάρκεια της γαλουχίας, το είδος τοκετού και η εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη κύησης.
Μεθοδολογία: Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1728 παιδιά ηλικίας 10-12 ετών, μαθητών της Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού, από πέντε πόλεις της Ελλάδας, συγκεκριμένα από την Αθήνα, το Ηράκλειο Κρήτης και από τρεις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου όπως, Καλαμάτα, Σπάρτη και Πύργο. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικά ανώνυμα ερωτηματολόγια, ένα για τα παιδιά, κι ένα για τους γονείς. Καταγράφηκαν κοινωνικοδημογραφικά και ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, καθώς και χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής γονέων και παιδιών. Από τα ερωτηματολόγια των γονέων προέκυψαν τα δεδομένα σχετικά με τους παράγοντες του περιγεννητικού περιβάλλοντος που εξετάστηκαν.
Αποτελέσματα: Πραγματοποιήθηκε μονοπαραγοντική ανάλυση λογιστικής παλινδρόμησης για την επίδραση του θηλασμού στην πιθανότητα εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας, καθώς και πολυπαραγοντική ανάλυση με τους παράγοντες του περιγεννητικού περιβάλλοντος όπως, διάρκεια θηλασμού, είδος τοκετού και εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη κύησης. Και οι δύο αναλύσεις έδειξαν στατιστικά σημαντική προστατευτική δράση του θηλασμού στην πιθανότητα εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας (OR: 0,350, 95% CI: 0,301-0,406,p<0,001 και OR: 0,415, 95% CI: 0,214-0,805,p=0,009 αντίστοιχα). Όταν συμπεριλήφθησαν στην ανάλυση συγχυτικοί παράγοντες (φύλο, ηλικία, ενασχόληση με τον αθλητισμό, χρόνος βάδισης ανά ημέρα, επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων), η προστατευτική αυτή επίδραση του θηλασμού έπαψε να υπάρχει (OR: 0,492, 95% CI: 0,056-4,299, p=0,521). Η διάρκεια της γαλουχίας, το είδος του τοκετού και η έκθεση σε σακχαρώδη διαβήτη κύησης δεν είχαν στατιστικά σημαντική επίδραση στο σωματικό βάρος των παιδιών (OR: 0,999, 95% CI: 0,847-1,179, p=0,993, OR: 0,910, 95% CI: 0,638-1,300, p=0,605 και OR:1,351,95% CI: 0,755-2,418, p=0,311 αντίστοιχα).
Συμπεράσματα: Στην παρούσα εργασία, τόσο ο μητρικός θηλασμός, όσο και το συνολικό περιγεννητικό περιβάλλον, δεν φάνηκε να παίζει ρόλο στην πιθανότητα εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας σε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών. Σε συμφωνία και με τη διεθνή βιβλιογραφία, φαίνεται ότι οι περιγεννητικοί παράγοντες μακροπρόθεσμα δεν επηρεάζουν το σωματικό βάρος των παιδιών. Ωστόσο, είναι αποδεδειγμένο ότι ο θηλασμός έχει ποικίλα οφέλη σε σχέση με την ψυχική και σωματική υγεία μητέρας και παιδιού και η άμεση έναρξη αυτού θα πρέπει να προάγεται από τους επαγγελματίες υγείας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-16
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Θηλασμός - Διαιτολογικές απόψεις
Παχυσαρκία στα παιδιά
Σακχαρώδης διαβήτης - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
σακχαρώδης διαβήτης κύησης, είδος τοκετού, θηλασμός, περιγεννητικό περιβάλλον, παιδική παχυσαρκία
Περιγραφή:
69 σ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

StamatiaKokkou.pdf

1 MB