Περίληψη:
Κατά τη διάρκεια των προϊστορικών χρόνων και ιδιαίτερα κατά τα τελευταία 18.000 έτη πριν από σήμερα, πολλές φυσικογεωγραφικές και κλιματικές μεταβολές έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και του Σαρωνικού Κόλπου. Παράλληλα αυτή η περιοχή είναι από τις πιο ιερές της αρχαίας Ελλάδας, καθώς σχετίζεται με τη γέννηση και τη δραστηριοποίηση πολλών θεών και ηρώων.
Η παρούσα μελέτη προσεγγίζει τη σχέση αυτών των γεωπεριβαλλοντικών μεταβολών με την ελληνική μυθολογία, καθώς αυτές αποτυπώνονται σε αρκετούς μύθους, σύμφωνα με τον επιστημονικό κλάδο της Γεωμυθολογίας. Επιπρόσθετα, σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους στην Αττική, μελετήθηκαν τα ορατά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του παρελθόντος και το γεωμυθολογικό υπόβαθρό τους, σε συνδυασμό με αρχαιολογικά και γεωγραφικά δεδομένα που αντλήθηκαν από αρχαία ελληνικά και περιηγητικά κείμενα από το 17ο μέχρι και το 19ο αιώνα.
Ως απόσταγμα αυτής της μελέτης, αναπτύσσεται ένα καινοτόμο τουριστικό προϊόν, μια πολιτιστική διαδρομή στην Αττική, βασισμένη σε αυτό το συσχετισμό, με ονομασία «Αττική, τόπος ιερός: Στα βήματα των θεών και των ανθρώπων».
Εν συνεχεία, χρησιμοποιώντας το μεθοδολογικό εργαλείο της ανάλυσης SWOT προσδιορίζονται οι ευμενείς και δυσμενείς παράγοντες του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος που είναι δυνατό να επηρεάσουν την υλοποίηση του προϊόντος.
Συμπληρωματικά, διατυπώνονται συμπεράσματα και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα καθώς και ανάλογες πολιτιστικές διαδρομές, ως ένα δυναμικό προϊόν που δύναται να συνεισφέρει στην τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας. Τέλος οι διαδρομές αυτές είναι δυνατό να αξιοποιηθούν στην εκπαίδευση και να συμβάλλουν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.