Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος και οι λειτουργίες του εμπορευματικού λιμανιού του Πειραιά ως διαμετακομιστικού κέντρου εξυπηρέτησης της ευρύτερης γεωγραφίας
Συγγραφέας:
Καπέτη, Κωνσταντίνα Αικατερίνη, Ιωάννης
Επιβλέπων καθηγητής:
Μαλινδρέτος, Γεώργιος
Περίληψη:
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία επιχειρείται η αξιολόγηση του λιμανιού του Πειραιά σαν διαμετακομιστικού κέντρου εξυπηρέτησης της ευρύτερης γεωγραφίας στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης του. Όπως όλα τα σύγχρονα λιμάνια έτσι και ο Πειραιάς έχει εξελιχθεί σε κέντρο ενός πλατύτερου δικτύου εφοδιαστικής αλυσίδας που εξυπηρετεί την ΝΑ Μεσόγειο, την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη καθώς και την Μαύρη Θάλασσα. Ο όγκος του φορτίου που διαχειρίζεται το έχει ανεβάσει στην λίστα των μεγαλύτερων λιμανιών της Ευρώπης. Σύντομα πρόκειται να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου.
Αρχικά αναλύονται οι εξελίξεις στα σύγχρονα λιμάνια και οι παράγοντες που οδήγησαν στην ανάπτυξή τους. Στη συνέχεια αναπτύσσονται ο ρόλος, τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα του λιμανιού του Πειραιά καθώς και η παραχώρηση του στον Κινέζικο ναυτιλιακό γίγαντα COSCO. Ακολουθεί η μετατροπή του σε διαμετακομιστικό κέντρο και η σημασία του σαν πύλη του στρατηγικού σχεδίου της Κίνας στα πλαίσια του νέου Δρόμου του Μεταξιού. Επίσης παρουσιάζονται οι λειτουργίες του καθώς και η σύγκριση του με άλλους Ευρωπαϊκούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων. Τέλος εξετάζονται οι εξελίξεις στο Θριάσιο Πεδίο, οι υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας του λιμανιού, το περιβαλλοντολογικό του αποτύπωμα καθώς και οι μελλοντικοί στρατηγικοί στόχοι του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Για την συγκεκριμένη εργασία χρησιμοποιήθηκαν ακαδημαϊκές μελέτες, βιβλία και αξιόπιστα άρθρα από το διαδίκτυο. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι η ανάλυση δεδομένων, έχοντας υπόψη αρχικά την εύρεση πρόσφατων στοιχείων που θα αποδείκνυαν την ανάδειξη του Πειραιά σαν διαμετακομιστικού κέντρου, καθώς πρόκειται για διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε δεύτερη φάση πραγματοποιήθηκε συνέντευξη με διευθυντικό στέλεχος του Οργανισμού, εξετάστηκαν στατιστικά στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, και μετά από επεξεργασία δημιουργήθηκαν διαγράμματα για τα διακινούμενα φορτία. Τέλος σχεδιάστηκαν χάρτες που παρουσιάζουν το χρονικό πλεονέκτημα του λιμανιού έναντι των άλλων Ευρωπαϊκών καθώς και το μεγάλο τροφοδοτικό του δίκτυο.
Όλοι οι χάρτες της παρούσας εργασίας πραγματοποιήθηκαν σε προγράμματα ArcMap (έκδοση 9.2) και Google Earth για επεξεργασία και απεικόνιση χαρτών αντίστοιχα. Πηγή για τους χάρτες είναι η ιστοσελίδα Natural Earth, από όπου χρησιμοποιήθηκαν έτοιμα υπόβαθρα και έγινε ψηφιοποίηση ανάλογα με το αντικείμενο του κάθε χάρτη.
Λέξεις Κλειδιά: Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), COSCO, Logistics, Εμπορευματοκιβώτια (Ε/Κ), Συνδυασμένες Μεταφορές
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-01
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Μεταφορές και επικοινωνίες
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Πειραιάς - Λιμάνι
Μεταφορές - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
λιμάνι Πειραιά, διαμετακομιστικό κέντρο, συνδυασμένες μεταφορές, Εφοδιαστική αλυσίδα
Περιγραφή:
94 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες
Άδεια χρήσης:
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0