Γεωμορφολογική μελέτη του δέλτα του Ευήνου ποταμού, αξιοποιώντας γεωτρητικά δεδομένα

Πτυχιακή Εργασία 21545 339 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Γεωμορφολογική μελέτη του δέλτα του Ευήνου ποταμού, αξιοποιώντας γεωτρητικά δεδομένα
Συγγραφέας:
Λιάπης, Ιωάννης, Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Καρύμπαλης, Ευθύμιος
Περίληψη:
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτέλεσε η ιζηματολογική - κοκκομετρική μελέτη των γεωτρητικών δεδομένων του Εύηνου ποταμού, τα οποία συλλέχθηκαν έπειτα από υπαίθρια έρευνα πεδίου. Αυτή η μελέτη είχε σκοπό την αναγνώριση των παλαιοπεριβαλλόντων απόθεσης της δελταϊκής πεδιάδας του Εύηνου ποταμού και να καταλήξει σε συμπεράσματα που αφορούν το παλαιοπεριβάλλον, την διάβρωση και την απόθεση ιζημάτων στο συγκεκριμένο δέλτα. Επιπλέον έγιναν παρατηρήσεις κατά μηκος της δελταϊκής ακτογραμμής με σκοπό την αναγνώριση της κυρίαρχης γεωμορφολογικής διεργασίας.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν τέσσερις γεωτρήσεις στην εν λόγω περιοχή. Ωστόσο στην εργαστηριακή ανάλυση για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας χρησιμοποιήθηκαν οι τρεις από αυτές καθώς ήταν αρκετές για την διατύπωση πολύτιμων συμπερασμάτων. Οι δύο γεωτρήσεις χρησιμοποιηθήκαν για την κοκκομετρική ανάλυση των ιζημάτων και η μια για την χρονολόγηση των ραδιενεργών στοιχείων. Η πρώτη γεώτρηση, αναφέρεται στην εργασία με των κωδικό ED1, βρίσκεται ανατολικά της σημερινής κοίτης, η δεύτερη γεώτρηση με ονομασία ED2 πραγματοποιήθηκε δυτικά της κοίτης πριν τις εκβολές του ποταμού στην θάλασσα και η γεώτρηση που χρησιμοποιήθηκε για την χρονολόγηση των ραδιενεργών στοιχείων ED4 διανοίχθηκε στο νοτιοδυτικό άκρο του δελτα στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας .

Η εργασία επικεντρώθηκε στην περιγραφή της στρωματογραφίας των ιζημάτων των πυρήνων των γεωτρήσεων και στην κοκκομετρική ανάλυση των δειγμάτων του ιζήματος με την μέθοδο της υγρής κοσκίνησης, έτσι ώστε να δοθεί μια εικόνα του παλαιοπεριβάλλοντος απόθεσης.

Επιπλέον πραγματοποιήθηκε συλλογή δειγματων για εκτίμηση της περιεκτικότητας ραδιενεργών στοιχείων με σκοπό τον υπολογισμό του ρυθμού της πρόσφατης ιζηματογένεσης στην περιοχή. Κατά την επίσκεψη της ερευνητικής ομάδας στην περιοχή μελέτης έλαβαν χώρο ορισμένες ποιοτικές παρατηρήσεις για την διάβρωση που υφίσταται η εν λόγω περιοχή κατά μήκος της ακτογραμμής της.

Η περιγραφή των ιζηματολογικών χαρακτηριστικών των αποθέσεων και η κοκκομετρική ανάλυση οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η περιοχή από την οποία ελήφθη ο πυρήνας ED1 υφίσταται συχνές εναλλαγές στο παλαιοπεριβάλλον απόθεσης μεταξύ χερσαίου και λιμνοθαλάσσιου περιβάλλοντος. Αντίθετα, στην περιοχή της γεώτρησης ED2 παρατηρήθηκε μια ομοιογενής σύσταση του ιζήματος με μια σημαντική αλλαγή σε αυτήν στα τελευταία εκατοστά του πυρήνα. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα το παλαιοπεριβάλλον της ED2 είναι χερσαίο.

Από την επιτόπια παρατήρηση της ακτογραμμής στην συγκεκριμένη περιοχή και την μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως σημαντικός παράγοντας της παράκτιας διάβρωσης είναι η κατασκευή του τεχνητού ταμιευτήτρα στο ορεινό κομμάτι της λεκάνης απορροής του Εύηνου ποταμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συγκρατεί σημαντική ποσότητα ιζήματος εντός του φράγματος. Η παράκτια διάβρωση έχει διαμορφώσει ένα κατακόρυφο μικρού ύψους κρημνό. Η χρονολόγηση των ραδιενεργών στοιχείων της γεώτρησης ED4 έδειξε ότι η ιζηματογένεση που οφείλεται στην απόθεση μέσω των εγκαταλελειμμένων σήμερα κοιτών του ποταμού, ανέρχεται σε ρυθμό 0.8 έως 1.9 mm/έτος για το χρονικό διάστημα των τελευταίων 54 ετών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-01
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωλογία
Λοιπά Θέματα:
Γεωμορφολογία - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Δέλτα, Κοκκομετρία, Στρωματογραφία, Ιζήματα, Παλαιοπεριβάλλον
Περιγραφή:
66 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

IoannisLiapis.pdf

8 MB