Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ως μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) ορίζεται η παρουσία λίπους στο ήπαρ (ηπατική στεάτωση) είτε στην απεικόνιση αυτού, είτε στην ιστολογία του, εφόσον έχουν αποκλειστεί δευτεροβάθμιες αιτίες συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ (1). Κατηγοριοποιείται σε λιπώδες ήπαρ μη αλκοολικής αιτιολογίας (NAFL) και μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH). Η μαστίχα Χίου είναι η φυσική αρωματική ρητίνη που είναι πλούσια σε τερπενοειδή και φαινολικά συστατικά, τα οποία προσδίδουν αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες (2).
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η αξιολόγηση των μεταβολών στα επίπεδα του miRΝΑ-155 σε ασθενείς με NAFLD/NASH, μετά από διατροφική παρέμβαση με φυσικό συμπλήρωμα μαστίχας Χίου. Σε δεύτερο επίπεδό σκοπός είναι να αξιολογηθούν οι διάφοροι παράμετροι και η συσχέτιση αυτών με τα επίπεδα έκφρασης του του miRΝΑ-155.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Σε 66 εθελοντές με NAFLD/NASH πραγματοποιήθηκε μαγνητική τομογραφία. Αξιολογήθηκε το LIF Score και επιλέχθηκαν 38 άτομα στα οποία χορηγήθηκε σκεύασμα μαστίχας Χίου ή placebo σε δόση των 2,1γρ ημερησίως. Η παρέμβαση διήρκησε 6 μήνες και πραγματοποιήθηκε απομόνωση RNA και μέτρηση των επιπέδων έκφρασης του miR-155-5p πριν και μετά τη παρέμβαση.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Από τους 38 εθελοντές, οι 25 έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη μελέτη. Οι άνδρες είναι οι 18 από τους 25 εθελοντές. Αρχικά πραγματοποιήθηκε συσχέτιση των επιπέδων του miR-155-5p με ανθρωπομετρικούς και βιοχημικούς παράγοντες. Στη συνέχεια ελέγχθηκε η γραμμική σχέση των τιμών του κατωφλιού ανίχνευσης (CT) με τις παραμέτρους που έδειξαν στατιστική σημαντικότητα (ολική χοληστερόλη ,γλυκόζη και πυροσταφιλική τρανσαμινάση), ύστερα και από προσαρμογή με συγχυτικούς παράγοντες. Η στατιστική σημαντικότητα διατηρήθηκε και μετά από την προσαρμογή για συγχυτικούς παράγοντες όσον αφορά την ολική χοληστερόλη. Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε ότι για αύξηση μίας μονάδας της ολικής χοληστερόλης, το κατώφλι ανίχνευσης μειώνεται (άρα τα επίπεδα του miRNA αυξάνονται) κατά 0,073 φορές (p=0,013). Έπειτα, έγινε σύγκριση των επιπέδων του miR-155-5p πριν μετά την παρέμβαση στις δύο ομάδες (Α και Β) και δεν παρατηρήθηκε στατιστικώς σημαντική διαφορά στα επίπεδα έκφρασης σε καμία από τις δύο ομάδες. Ομοίως δεν παρατηρήθηκε διαφορά ούτε στην σύγκριση των επί τοις εκατό μεταβολών ανάμεσα στις δύο ομάδες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής Mast4Health, η οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως, δεν είμαστε σε θέση να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την επίδραση της μαστίχας σε ασθενείς με NAFLD/NASH. Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε η συσχέτιση των επιπέδων έκφρασης miR-155-5p με την ολική χοληστερόλη έπειτα από διόρθωση συγχυτικών παραγόντων. Κατά τη σύγκριση των μεταβολών των επιπέδων έκφρασης miR-155-5p δεν διεξήχθησαν περαιτέρω στατιστικά σημαντικά συμπεράσματα πριν και μετά τη παρέμβαση μεταξύ των δυο ομάδων παρέμβασης που προσλάμβαναν το φυσικό συμπλήρωμα μαστίχας.