Αντιλήψεις γονέων σχετικά με το βάρος του παιδιού τους και το δικό τους βάρος σε σχέση με την πραγματική κατάσταση του σωματικού τους βάρους σε οικογένειες υψηλού κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 στην Ευρώπη

Μεταπτυχιακή Εργασία 21510 1367 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αντιλήψεις γονέων σχετικά με το βάρος του παιδιού τους και το δικό τους βάρος σε σχέση με την πραγματική κατάσταση του σωματικού τους βάρους σε οικογένειες υψηλού κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 στην Ευρώπη
Συγγραφέας:
Νικολακέα, Ειρήνη, Σταύρος
Επιβλέπων καθηγητής:
Μανιός, Ιωάννης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Παγκοσμίως περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με διαβήτη. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2) είναι μια χρόνια νόσος, αποτέλεσμα της πολυσύνθετης αλληλεπίδρασης περιβαλλοντικών, γενετικών, επιγενετικών και παραγόντων του τρόπου ζωής. Ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία. Καθώς η παχυσαρκία είναι μια τροποποιήσιμη κατάσταση, πλήθος προγραμμάτων πρόληψης έχουν επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της. Ως εκ τούτου, το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί πολλά από τα προαναφερόμενα προγράμματα δεν έχουν πετύχει τον στόχο τους. Ερευνητικά δεδομένα σε υγιή πληθυσμό προτείνουν ότι τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας τείνουν να διαστρεβλώσουν την έννοια του υγιούς σωματικού βάρους, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων να αντιλαμβάνεται λανθασμένα τη δική τους κατάσταση βάρους και του παιδιού τους. Συνεπώς, η εσφαλμένη αντίληψη βάρους αποτελεί συχνά τροχοπέδη για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, περιορίζοντας έτσι τον αντίκτυπο των προγραμμάτων πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση των αντιλήψεων που έχουν οι γονείς αναφορικά με το βάρος τους και το βάρος του παιδιού τους και η ανίχνευση πιθανών διαμεσολαβητών μεταξύ πλήθους κοινωνικοδημογραφικών παραγόντων και μεταβλητών κατάστασης βάρους, σε οικογένειες υψηλού κινδύνου για ΣΔτ2 από έξι ευρωπαϊκές χώρες.

Μεθοδολογία: Τα δεδομένα της παρούσας εργασίας προέρχονται από το συγχρονικό κομμάτι της μελέτης παρέμβασης Feel4Diabetes. Η μελέτη αξιολόγησε 2500 ενήλικες και τα παιδιά τους. Το βάρος και το ύψος τους μετρήθηκαν βάσει τυποποιημένων διαδικασιών. Η αντίληψη για το βάρος αξιολογήθηκε συγκρίνοντας την πραγματική τιμή ΔΜΣ με την απάντηση των γονέων στην ερώτηση "Τι πιστεύετε για το βάρος σας / του παιδιού σας;". Οι πληροφορίες αναφορικά με κοινωνικοδημογραφικές και παραμέτρους του τρόπου ζωής λήφθηκαν με τη χρήση ερωτηματολογίων, ενώ η εκτίμηση του καρδιομεταβολικού κινδύνου έγινε με αιματολογικές εξετάσεις και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Αποτελέσματα: Οι βασικότεροι παράγοντες που συσχετίστηκαν θετικά με την υποεκτίμηση του βάρους των ενηλίκων από τους ίδιους ήταν η ανεργία - για τους ενήλικες χαμηλού κινδύνου (ΧΚ) - και το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο (ΚΟΚ) και ανδρικό φύλο τόσο για τους ενήλικες ΧΚ όσο και υψηλού κινδύνου (ΥΚ). Όσον αφορά στην υποεκτίμηση του βάρους των παιδιών από τους γονείς τους, οι κυριότεροι παράγοντες για τους ενήλικες ΧΚ ήταν η νεαρότερη ηλικία του παιδιού και το αυξημένο βάρος του παιδιού, ενώ για τους γονείς ΥΚ ήταν η διαμονή σε χώρες της Νοτιοανατολική Ευρώπης, το αρσενικό φύλο του παιδιού και το υπερβάλλον βάρος του παιδιού.

Συμπεράσματα: Η μελέτη έδειξε ότι στους ενήλικες ΥΚ οι κυριότεροι παράγοντες που συσχετίστηκαν με την υποεκτίμηση του βάρους τους ήταν το ΚΟΚ και το φύλο, ενώ αναφορικά με την υποεκτίμηση του βάρους του παιδιού ήταν η περιοχή διαμονής, το φύλο και ο ΔΜΣ του παιδιού. Όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό προγραμμάτων πρωτοβάθμιας περίθαλψης προκειμένου να είναι αποτελεσματικά και οικονομικά αποδοτικά.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-21
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Αγγλικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Παχυσαρκία στα παιδιά
Διατροφή - Υγεία
Παιδιά - Διατροφή
Διαχείριση βάρους - Παιδιά
Λέξεις-κλειδιά:
αντίληψη, γονέας, υποεκτίμηση, υπερεκτίμηση, βάρος
Περιγραφή:
41 σ.:εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EiriniNikolakea.pdf

1 MB