Γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αντίληψη του γλυκού

Μεταπτυχιακή Εργασία 21435 635 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αντίληψη του γλυκού
Συγγραφέας:
Μονεμβασίτου, Λετίσια - Λυδία, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Παπανικολάου, Γεώργιος
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η επιλογή των τροφίμων και η διατροφική πρόσληψη επηρεάζεται από την αντίληψη της γεύσης. Η προτίμηση για την γλυκιά γεύση είναι έμφυτη στον άνθρωπο από την στιγμή της γέννησης. Η πρόσληψη γλυκών τροφίμων και η αρέσκεια στην γλυκιά γεύση μεταβάλλεται με την ηλικία και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Δεδομένα από πλήθος ερευνών υποδεικνύουν πως η αντίληψη της γλυκιάς γεύσης επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες.

Σκοπός: Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση τυχόν συσχέτισης πολυμορφισμών που σχετίζονται βιβλιογραφικά με μεταβολές στην αντίληψη της γλυκιάς γεύσης με την διατροφική συμπεριφορά των εθελοντών που συμμετείχαν στην μελέτη Θησέας.

Μεθοδολογία: Μελετήθηκαν τα δεδομένα 603 εθελοντών που συμμετείχαν στην μελέτη Θησέας και διέθεταν στοιχεία διατροφικής αξιολόγησης. Επιπλέον εξετάστηκαν δημογραφικά, ανθρωπομετρικά και γενετικά δεδομένα. Η διατροφική αξιολόγηση έγινε με τα ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων που σχετίζονταν με την κατανάλωση γλυκών τροφίμων όπως οι υδατάνθρακες, τα ολικά σάκχαρα, η σουκρόζη, τα φρούτα, τα αφεψήματα με ζάχαρη και τα γλυκά. Για την ανάλυση και επεξεργασία των γενετικών δεδομένων, χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα PLINK 1.07. Για την συσχέτιση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των πολυμορφισμών και των διατροφικών μεταβλητών, εφαρμόσαμε μοντέλα πολλαπλής γραμμικής παλινδρόμησης με την χρήση του προσθετικού γενετικού μοντέλου ανάλυσης (Additive Genetic Model), ελέγχοντας παράλληλα για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες.

Αποτελέσματα: Συνολικά εξετάστηκαν 14 μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί. Από το σύνολο των πολυμορφισμών που μελετήθηκαν, ο πολυμορφισμός rs10230573 του γονιδίου GNAT3 βρέθηκε να έχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση με την κατανάλωση γλυκών (p=0.00942). Αυτή η σχέση χάνεται μετά από διόρθωση για πολλαπλές συσχετίσεις με την μέθοδο Bonferroni σε p=0.05/14=0.0036.

Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα από τους ελέγχους των συσχετίσεων δεν έδειξαν κάποια στατιστική σημαντικότητα. Περαιτέρω έρευνες χρειάζονται για να υποστηριχθεί η συσχέτιση της αντίληψης του γλυκού με γενετικούς παράγοντες. Μια καλύτερη κατανόηση της αντίληψης της γλυκιάς γεύσης σε σχέση με την διατροφική κατανάλωση των γλυκών, θα μπορούσε να συμβάλλει στον σχεδιασμό στρατηγικών που θα βελτιώσουν την ποιότητα της δίαιτας και κατά συνέπεια την υγεία της σύγχρονης κοινωνίας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-13
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γενετική
Λοιπά Θέματα:
Διατροφή - Γενετικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
αντίληψη, πολυμορφισμός, γενετική, γεύση, γλυκό
Περιγραφή:
78 σ.:εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Letisia_-LydiaMonemvasitou.pdf

1 MB