Περίληψη:
Ο σκοπός αυτής της εργασίας ήταν η εφαρμογή μεθόδων συγκριτικής αξιολόγησης στην ασφάλεια τροφίμων για τη σύγκριση καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων για την ίδια χρονική περίοδο ή το ίδιο κατάστημα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Στο θεωρητικό κομμάτι, έγινε βιβλιογραφική ανασκόπηση, για να παρουσιαστεί η σημασία του εσωτερικού ελέγχου και οι νεότερες τάσεις της συγκριτικής αξιολόγησης στην ασφάλεια τροφίμων, όπως καθορίζονται από το Παγκόσμιο Κίνημα για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Global Food Safety Initiative, GFSI). Στο ερευνητικό κομμάτι, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στα καταστήματα μίας επιχείρησης. Ήταν βασισμένοι σε ένα ερωτηματολόγιο 95 σημείων ελέγχου μοιρασμένων σε 7 κατηγορίες. Τα δεδομένα, που συλλέχθηκαν, προέρχονταν από ένα μόνο έλεγχο ανά κατάστημα. Οι κατηγορίες αυτές έγιναν στη συνέχεια μεταβλητές (Έλεγχος κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων, Υγειονομικός έλεγχος, Ψυγεία συντήρησης – κατάψυξης, Οπωροπωλείο, Παντοπωλείο, Μέση βαθμολογία καταστήματος, Συνολική βαθμολογία θερμοκρασιών), ώστε να γίνει στατιστική επεξεργασία των δεδομένων. Έγινε ανάλυση σε συστάδες για τον εντοπισμό καταστημάτων με παρόμοιες βαθμολογίες, είτε υψηλές, είτε χαμηλές. Τα περισσότερα καταστήματα είχαν ικανοποιητική απόδοση και συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες σε όλους τους τομείς. Οι μεταβλητές, που εντοπίστηκαν οι χαμηλότερες τιμές και οι μεγαλύτερες τυπικές αποκλίσεις ήταν ο Υγειονομικός έλεγχος και το Οπωροπωλείο. Εντοπίστηκαν όσα καταστήματα ακολουθούσαν πιστά τα πρότυπα, αλλά και όσα δεν κάλυπταν τις ελάχιστες απαιτήσεις της επιχείρησης. Η μεθοδολογία, που ακολουθήθηκε για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να γίνει συγκριτική αξιολόγηση τόσο ομοειδών όσο και διαφορετικών επιχειρήσεων. Θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο τόσο για κρατικούς ή ευρωπαϊκούς φορείς όσο και για κοινοπραξίες επιχειρήσεων, που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε χώρα μετά από κατάλληλη προσαρμογή, παρόλο που περιορίστηκε σε ελληνικά καταστήματα.
Λέξεις-κλειδιά:
Λιανική πώληση, Ανάλυση σε συστάδες, Συγκριτική αξιολόγηση, Εσωτερικός έλεγχος, ασφάλεια τροφίμων