Σύγκριση διατροφικών συνηθειών με αιματολογικούς δείκτες ασθενών με περιοδοντίτιδα και υγειών εθελοντών. Μελέτη ασθενών-μαρτύρων

Πτυχιακή Εργασία 21394 383 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση διατροφικών συνηθειών με αιματολογικούς δείκτες ασθενών με περιοδοντίτιδα και υγειών εθελοντών. Μελέτη ασθενών-μαρτύρων
Συγγραφέας:
Δριμαροπούλου, Ειρήνη, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Νομικός, Τζώρτζης
Περίληψη:
H περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος και οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην πρόληψη της όσο και στην βελτίωση του ανοσολογικού προφίλ των ασθενών. Ωστόσο, η σχέση διατροφικών συνηθειών και περιοδοντίτιδας είναι ελάχιστα μελετημένη. Λαμβάνοντας υπ όψιν ότι οι αιματολογικοί δείκτες, μπορούν να δώσουν πληροφορίες για την επίδραση χρόνιων παθήσεων στο ανοσολογικό και φλεγμονώδες προφίλ ενός ασθενή, σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της πιθανής συσχέτισης των διατροφικών συνηθειών με τους αιματολογικούς δείκτες, υγιών εθελοντών και ασθενών με περιοδοντική νόσο.
Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε γενική εξέταση αίματος, καθώς και σε περιοδοντική εξέταση και υπολογίστηκε ο δείκτης πλάκας (PI), o oυλικός δείκτης (GI) και η αιμορραγία κατά την ανίχνευση (ΒΟΡ). Διατροφική αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε μέσω ανακλήσεων 24ώρου, ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και υπολογισμού του ΜedDietScore. Ο έλεγχος της πιθανής συσχέτισης των διατροφικών συνηθειών με τους αιματολογικούς δείκτες έγινε με ανάλυση συσχετίσεων κατά Pearson ή Spearman καθώς και με πολυπαραγοντική γραμμική παλινδρόμηση.
Ο πληθυσμός της μελέτης περιελάμβανε 33 άτομα, εκ των οποίων oι 20 ήταν ασθενείς με περιοδοντική νόσο, ενώ οι υπόλοιποι υγιείς. Οι ασθενείς φάνηκε να έχουν χαμηλότερη ποσοστιαία πρόσληψη υδατανθράκων και φυτικών ινών σε σχέση με τους υγιείς. Η κατανάλωση πατάτας και φρούτων συσχετίστηκε θετικά με τον αριθμό λεμφοκυττάρων στους ασθενείς, ενώ το MedDietScore και η κατανάλωση λαχανικών συσχετίστηκαν αρνητικά με τον αριθμό αιμοπεταλίων. Θετικά συσχετίστηκε η κατανάλωση αλκοόλ με τη μέση περιεκτικότητα αιμοσφαιρίνης και τον μέσο όγκο ερυθροκυττάρων στους ασθενείς, καθώς και η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων με τη μέση πυκνότητα αιμοσφαιρίνης. Αρνητική συσχέτιση φάνηκε να έχει η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων με τα αιμοπετάλια στους ασθενείς. Συνεπώς, τα πρόδρομα αυτά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι αιματολογικοί παράμετροι ασθενών με περιοδοντίτιδα μπορούν αν επηρεαστούν από τις διατροφικές συνήθειες και θα μπορούσαν να αποτελέσουν, κάποιοι από αυτοί, δείκτες αποτίμησης της επίδρασης της διατροφής στον κλινικό φαινότυπο της περιοδοντίτιδας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-08
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Διατροφικές έρευνες
Λέξεις-κλειδιά:
αιματολογικοί δείκτες, μικροθρεπτικά συστατικά, μακροθρεπτικά συστατικά, περιοδοντίτιδα, διατροφή
Περιγραφή:
68 σ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EiriniDrimaropoulou.pdf

399 KB