Εφαρμογή μεθόδων Τηλεπισκόπησης για την χαρτογράφηση της αστικής διάχυσης

Μεταπτυχιακή Εργασία 21172 387 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εφαρμογή μεθόδων Τηλεπισκόπησης για την χαρτογράφηση της αστικής διάχυσης
Συγγραφέας:
Κόττη, Ιωάννα, Λεονάρδος
Επιβλέπων καθηγητής:
Παρχαρίδης, Ισαάκ
Περίληψη:
Η έντονη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών στα νησιά των Κυκλάδων έχει προκαλέσει την εντατική οικιστική ανάπτυξη των νησιωτικών οικισμών, ενώ σε συνδυασμό με την άναρχη δόμηση, προκαλεί ισχυρές μεταβολές στο νησιωτικό πολιτιστικό τοπίο και τους φυσικούς πόρους. Αν και το φαινόμενο της αστικής διάχυσης έχει μελετηθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1980, η έρευνα των διαφοροποιήσεων του φαινομένου μέσα στο νησιωτικό πλαίσιο, είναι σχετικά πρόσφατες.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της αστικής διάχυσης στη Ν. Πάρο, στο πλαίσιο ενός ταχέως αναπτυσσόμενου τουριστικού νησιού μεσαίου μεγέθους, στο οποίο σημειώνεται εντατική οικοδομική δραστηριότητα τις τελευταίες δεκαετίες. Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή θα πραγματοποιηθεί για την Οικιστική Ενότητα Μάρπησσας και τον εξωαστικό της χώρο, ο οποίο αποτελεί τμήμα του ευρύτερου παράκτιου χώρου του νησιού. Το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα διερευνηθούν οι αλλαγές αφορά την περίοδο στην οποία οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης βάθαιναν στην Ελλάδα (2011) μέχρι σήμερα (2018).
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η αξιοποίηση τεχνικών και μεθόδων της Τηλεπισκόπησης και των ΓΣΠ,για την ανάπτυξη μιας μεθοδολογία ικανής να εκτιμήσει τις αλλαγές στις καλύψεις γης σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη παράκτια ζώνη μέσα από την ταξινόμηση δορυφορικών εικόνων. Στα πλαίσια αυτής της μεθοδολογίας, αξιοποιήθηκαν τεχνικές ενίσχυσης της εικόνας όπως η Ανάλυση Κύριων Συνιστωσών (PCA) και η εξαγωγή χαρακτηριστικών υφής (Haralick), ώστε να αξιοποιηθεί η φασματική και η χωρική πληροφορία των εικόνων. Οι δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκαν είναι Rapideye με ανάλυση 5 μ. το εικονοστοιχείο για το 2011 και Planetscope με ανάλυση 3 μ. το εικονοστοιχείο για το 2018. Για την ταξινόμηση των εικόνων χρησιμοποιήθηκε ο αλγόριθμος Μηχανής Υποστήριξης Διανυσμάτων (SVM). Για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, παρήχθηκε πίνακας ακρίβειας (error matrix) με διαστρωματική τυχαία δειγματοληψία.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-03
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Πόλεις. Αστική Γεωγραφία
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Τηλεπισκόπηση
Ψηφιακή χαρτογράφηση
Αστική ανάπτυξη - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
αστική διάχυση, Ανάλυση Κύριων Συνιστωσών, ταξινόμηση, χαρακτηριστικά υφής, κάλυψη γης
Περιγραφή:
126 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

IoannaKotti.pdf

10 MB