Σχέση δεικτών ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων με σωματομετρικά και διατροφικά χαρακτηριστικά παιδιών σχολικής ηλικίας

Μεταπτυχιακή Εργασία 21095 395 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχέση δεικτών ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων με σωματομετρικά και διατροφικά χαρακτηριστικά παιδιών σχολικής ηλικίας
Συγγραφέας:
Μερεζιά, Ευτέρπη, Δημήτριος
Επιβλέπων καθηγητής:
Νομικός, Τζώρτζης
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η υπερενεργοποίηση των αιμοπεταλίων μεσολαβεί μεταξύ παχυσαρκίας, ινσουλινοαντίστασης και ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης στους ενήλικες. Η σχέση της υποκλινικής ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων με δείκτες παχυσαρκίας, ινσουλινοαντίστασης και διατροφικής πρόσληψης είναι ελάχιστα μελετημένη σε παιδιά.

ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η συσχέτιση του αριθμού (PLT) και μέσου όγκου των αιμοπεταλίων (MPV) με τους παραπάνω δείκτες σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τη συγχρονική μελέτη Healthy Growth Study. Στη μελέτη αυτή έλαβαν μέρος 2395 παιδιά ηλικίας 10-12 ετών εκ των οποίων 1208 ήταν αγόρια και 1187 ήταν κορίτσια. Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ανθρωπομετρικών και βιοχημικών χαρακτηριστικών, ενώ οι διατροφικές πληροφορίες συλλέχθηκαν με ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και ανακλήσεις 24ώρου. Οι δείκτες PLT και MPV προήλθαν από τη γενική ανάλυση αίματος των παιδιών. Οι συσχετίσεις μεταξύ των συνεχών και κατηγορικών μεταβλητών έγιναν με Student’s t-test ή με ανάλυση διακύμανσης ANOVA. Πολλαπλή γραμμική παλινδρόμηση εφαρμόστηκε για να ελεγχθεί η συσχέτιση ανάμεσα στο MPV/PLT και τα διατροφικά δεδομένα ελέγχοντας για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα κορίτσια ηλικίας 11-13 ετών εμφανίζουν μεγαλύτερο MPV (9,94+1,29 fL) σε σχέση με τα κορίτσια ηλικίας 9-11 ετών (9,82+1,29 fL, p<0,05). Αύξηση του MPV παρατηρείται με αύξηση του δείκτη ωρίμανσης Tanner και στα δύο φύλα. Τα υπέρβαρα κορίτσια έχουν μεγαλύτερο MPV (10,04+1,32 fL) από τα φυσιολογικού βάρους κορίτσια (9,85+1,24 fL, p<0,05). Τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια παρατηρείται μεγαλύτερο PLT με την αύξηση του BMI, της κεντρικής παχυσαρκίας και του ποσοστού λίπους. Τα κορίτσια με ινσουλινοαντίσταση εμφανίζουν μεγαλύτερο MPV (10,09+1,32 vs 9,91+1,27 fL, p<0,05) και τα αγόρια με ινσουλινοαντίσταση μεγαλύτερο PLT (308+65 vs 299+60 103/μL) σε σχέση με τα παιδιά δίχως ινσουλινοαντίσταση. Το MPV σχετίζεται θετικά με την συνολική πρόσληψη θερμίδων, υδατανθράκων, φυτικών ινών και τα επίπεδα 25-ΟΗ-βιταμίνης D στον ορό του αίματος και αρνητικά με τη πρόσληψη λίπους και κορεσμένων λιπαρών οξέων λαμβάνοντας υπ’όψιν το φύλο, την ηλικία, το βαθμό ωρίμανσης και το ΒΜΙ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η σχέση μεταξύ δεικτών παχυσαρκίας, ινσουλινοαντίστασης και διατροφής με το MPV και PLT υποδεικνύει ότι η υποκλινική ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων και ο διαταραγμένος ρυθμός ανακύκλωσης μπορούν να αποτελέσουν έναν ακόμα μηχανισμό αθηρογένεσης που πυροδοτείται ήδη από την παιδική ηλικία.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-29
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή παιδιών και εφήβων
Λοιπά Θέματα:
Παιδιά - Διατροφή
Παράγοντας ενεργοποίησης αιμοπεταλίων (PAF)
Λέξεις-κλειδιά:
διατροφή, αιμοπετάλια, αριθμός αιμοπεταλίων, μέσος όγκος αιμοπεταλίων, παιδιά
Περιγραφή:
60 σ.:εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EfterpiMerezia.pdf

1 MB