Περίληψη:
Κάθε Νοσοκομειακή Μονάδα, πέρα από τις νοσηλευτικές υπηρεσίες, παρέχει και υπηρεσίες εστίασης. Το Τμήμα Διατροφής Νοσοκομείου και το προσωπικό που το στελεχώνει είναι υπεύθυνο για τη σίτιση των ασθενών και του προσωπικού, καθώς και για την πληροφόρηση και εκπαίδευσή τους. Το τμήμα Διατροφής απασχολεί πληθώρα ειδικοτήτων και γι αυτό η οργάνωσή των θέσεων εργασίας και η καταγραφή ενός οργανογράμματος είναι πολύ σημαντική για την ομαλή λειτουργία του. Αυτό θα συνέβαλε στην βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του τμήματος και γενικότερα του νοσοκομείου. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης ήταν η καταγραφή των θέσεων εργασίας ενός τμήματος Διατροφής Νοσοκομείου, μέσω της δημιουργίας μίας φόρμας περιγραφής των θέσεων και του οργανογράμματος του τμήματος, Επιπλέον, σχεδιάστηκε ένα ενιαίο μοντέλο καταγραφής των ειδικών διαιτών και μία ηλεκτρονική πλατφόρμα σε περιβάλλον base του Libre Office 6.0 για την οργάνωση του τμήματος. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν από τους προϊσταμένους του τμήματος Διατροφής για την οργάνωση του τμήματος, καθώς και σε περιπτώσεις προσλήψεων προσωπικού. Είναι σημαντικό να υπάρχει οργάνωση εντός του τμήματος, εφόσον είναι αρκετοί οι διαιτολόγοι που απασχολούνται ως διαιτολόγοι εστίασης (foodservice dietitians). Ωστόσο, συχνά οι υπηρεσίες διατροφής θεωρούνται δευτερεύουσες σε σχέση με τις υπηρεσίες νοσηλείας και γι΄ αυτό δεν αποδίδεται από τη διοίκηση η απαραίτητη σημασία. Ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας για την σωστή λειτουργία του τμήματος αποτελεί το οικονομικό κόστος για την μελέτη και την επίλυση προβλημάτων, καθώς το σύστημα ασφάλισης της υγείας δεν είναι ιδιωτικό, όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.
Λέξεις-κλειδιά:
τμήμα διατροφής, νοσοκομείο, περιγραφή θέσης εργασίας, οργανόγραμμα, ηλεκτρονική πλατφόρμα