Μελέτη της επίδρασης του πολυμορφισμού rs838133 του γονιδίου FGF21 στον ουδό αντίληψης του γλυκού και τις διατροφικές προτιμήσεις σε ομάδα εθελοντριών ελληνικής καταγωγής

Πτυχιακή Εργασία 21023 454 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της επίδρασης του πολυμορφισμού rs838133 του γονιδίου FGF21 στον ουδό αντίληψης του γλυκού και τις διατροφικές προτιμήσεις σε ομάδα εθελοντριών ελληνικής καταγωγής
Συγγραφέας:
Βαλαγκούτη, Χριστίνα Αριάδνη, Αντώνιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Παπανικολάου, Γεώργιος
Περίληψη:
Δεδομένα από πλήθος ερευνών υποδεικνύουν ότι η ορμόνη FGF21 επηρεάζει την κατανάλωση τροφίμων με γλυκιά γεύση στους ανθρώπους.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει την επίδραση του πολυμορφισμού rs838133 του γονιδίου FGF21 στον ουδό αντίληψης της γλυκιάς γεύσης και στις διατροφικές προτιμήσεις εθελοντριών ελληνικής καταγωγής, ηλικίας 18-33 ετών, καθώς και την ηδονική ανταπόκρισή τους σε διάφορες συγκεντρώσεις γλυκού ερεθίσματος.
Μεθοδολογία: Για τον προσδιορισμό του ουδού αντίληψης της γεύσης του γλυκού πραγματοποιήθηκε η διαδικασία 3-AFC. Ένα τροποποιημένο ερωτηματολόγιο FFQ χρησιμοποιήθηκε για την διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών των εθελοντριών, ενώ η ηδονική προτίμηση διαλυμάτων σουκρόζης (2,5%, 5%, 10% και 20% w/v) αξιολογήθηκαν σε ειδικά κατασκευασμένες βαθμονομημένες κλίμακες μεγέθους (gLMS). Το γενετικό υλικό που συλλέχθηκε γονοτυπήθηκε με Real-Time PCR.
Αποτελέσματα: Ο ουδός δεν φάνηκε να επηρεάζεται από την παρουσία ή όχι του πολυμορφισμού (p=0,453), όπως και η κατανομή των εθελοντριών σε «γλυκατζήδες» και «μη γλυκατζήδες» (p=0,414). Από τα δεδομένα αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες των εθελοντριών δεν φάνηκε ο πολυμορφισμός να έχει επίδραση στην τάση για κατανάλωση γλυκών τροφίμων συνολικά (p = 0,618), ούτε παρατηρήθηκε κάποια διαφοροποίηση όταν τα τρόφιμα διαιρέθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε απλά σάκχαρα (p = 0,561) και λιπαρά (p = 0,502). Τα ευρήματα σχετικά με την ηδονική ανταπόκριση και την μεταβολή της σε σχέση με την συγκέντρωση γλυκού ερεθίσματος επίσης δεν είχαν στατιστική σημαντικότητα.
Συμπεράσματα: Παρόλο που στην παρούσα μελέτη δεν φάνηκε να υπάρχει κάποια στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των διαφορετικών γονοτύπων του πολυμορφισμού rs838133, αυτό ενδέχεται να οφείλεται στο μικρό μέγεθος του δείγματος. Προτού εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα, θα πρέπει να ελεγχθούν οι υποθέσεις σε μεγαλύτερο δείγμα εθελοντών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-19
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Βιολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Γονίδια
Διατροφή
Λέξεις-κλειδιά:
πολυμορφισμός, γλυκό, κατανάλωση, ορμόνη, αντίληψη
Περιγραφή:
75 σ.:εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Christina-AriadniValagkouti.pdf

2 MB