Περίληψη:
Τα κτίρια καταναλώνουν ενέργεια η οποία χρησιμοποιείται για την κάλυψη αναγκών σε θέρμανση, ψύξη, φωτισμό και χρήση οικιακών συσκευών. Οι προβληματισμοί αναφέρονται στο γεγονός ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται και ταυτόχρονα μειώνονται οι ενεργειακοί πόροι προκαλώντας πιέσεις στο περιβάλλον, είτε με την ανεξέλεγκτη εξάντληση φυσικών πόρων, είτε με τη ρύπανση από την καύση μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Η παρούσα εργασία ασχολείται με την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω αποτελεσματικότερης χρήσης των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, ως λύση στο ζήτημα.
Η ενεργειακή σήμανση των οικιακών συσκευών αποτελεί ένα βασικό παράγοντα για την επιλογή και αγορά μιας συσκευής και ένα επιπρόσθετο χαρακτηριστικό για το αν θα είναι μεγάλη ή μικρή η απόσβεση της συσκευής σε χρήματα καθώς και αν θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας από την κατανάλωση. Έπειτα, ακολουθεί ένας κατάλογος με πρακτικές σχετικά με τη χρήση των κυριότερων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, εστιασμένες στην εξοκονόμηση ενέργειας για τον ίδιο τον καταναλωτή αλλά και το περιβάλλον.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στη μελέτη της ενεργειακής συμπεριφοράς των καταναλωτών σχετικά με την καθημερινή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών στον οικιακό χώρο. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο απευθυνόταν σε τυχαίο δείγμα πολιτών ηλικίας 18 ετών και άνω. Οι στόχοι της έρευνας ήταν να αποτυπώσει τις ενεργειακές συνήθειες των σημερινών καταναλωτών και να εντοπίσει αν εφαρμόζονται οι πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας στην οικία.
Για την διεξαγωγή των συμπερασμάτων, εκτός από την περιγραφική στατιστική, χρησιμοποιήθηκαν και έλεγχοi ανεξαρτησίας x2. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι περισσότεροι καταναλωτές θεωρούν τον εαυτό τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο και δίνουν σημασία στην ετικέτα ενεργειακής σήμανσης πριν αγοράσουν μια συσκευή για την οικία τους. Επίσης, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα του δείγματος χρησιμοποιεί λάμπες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και γνωρίζει τη λειτουργία της κατάστασης αναμονής, οι περισσότεροι άνθρωποι πραγματοποιούν το κλείσιμο των συσκευών μόνο από το κουμπί, στοιχείο το οποίο δείχνει ότι η μόρφωση παίζει ρόλο στις ενεργειακές συμπεριφορές.
Λέξεις-κλειδιά:
εξοικονόμηση ενέργειας, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, ετικέτα ενεργειακής σήμανσης, κατανάλωση