O πολυμορφισμός rs641738 στο γονίδιο ΜΒΟΑΤ7 και η ανταπόκριση σε παρέμβαση με μαστίχα σε ασθενείς με NASH

Μεταπτυχιακή Εργασία 20729 613 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
O πολυμορφισμός rs641738 στο γονίδιο ΜΒΟΑΤ7 και η ανταπόκριση σε παρέμβαση με μαστίχα σε ασθενείς με NASH
Συγγραφέας:
Ζόγκζα-Φραντζεσκάκη, Ευσταθία Κ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Δεδούσης, Γεώργιος
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) ορίζεται η παρουσία λίπους στο ήπαρ (ηπατική στεάτωση) είτε στην απεικόνιση αυτού, είτε στην ιστολογία του, εφόσον έχουν αποκλειστεί δευτεροβάθμιες αιτίες συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ(1). Κατηγοριοποιείται σε λιπώδες ήπαρ μη αλκοολικής αιτιολογίας (NAFL) και μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH). Η μαστίχα Χίου είναι η φυσική αρωματική ρητίνη που είναι πλούσια σε τερπενοειδή και φαινολικά συστατικά, τα οποία προσδίδουν αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες (3) .
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός είναι η αξιολόγηση των παραμέτρων που σχετίζονται με τη νόσο σε ασθενείς με NAFLD/NASH, ανάλογα με το γονότυπό τους για τον πολυμορφισμό rs641738 του γονιδίου MBOAT7 και η ανταπόκριση τους σε θεραπεία με φυσικό συμπλήρωμα μαστίχας Χίου ανάλογα και πάλι με τον γονότυπο του συγκεκριμένου γονιδίου.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Σε 32 εθελοντές με NAFLD/NASH πραγματοποιήθηκε μαγνητική τομογραφία. Αξιολογήθηκε το LIF Score και επιλέχθηκαν 22 άτομα στα οποία χορηγήθηκε σκεύασμα μαστίχας Χίου ή placebo σε δόση των 2,1γρ ημερησίως. Η παρέμβαση διαρκεί 6 μήνες και ως πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ορίζεται η βελτίωση της ηπατικής ιστοπαθολογίας, όπως αυτή παρατηρείται με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας και ορίζεται με μείωση της τιμής του LIF score.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το δείγμα που πραγματοποίησε μαγνητική τομογραφία αποτελείται από 60 άτομα, 69,3% άνδρες (Ν=38) με μέσο όρο ηλικίας 53,1 έτη. Όταν το δείγμα χωρίστηκε με βάση την ύπαρξη ή όχι NASH, τα άτομα με NASH παρουσίασαν υψηλότερο BMI σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν NASH (p=0,009). Από τα άτομα του δείγματος που διαθέτουν γενετική πληροφορία, το 70,4% φέρει τουλάχιστον ένα Τ-αλληλόμορφο κινδύνου στο γονότυπό του. Σε αυτά τα άτομα, ο ΔΜΣ και τα τριγλυκερίδια έχουν στατιστικά σημαντικά υψηλότερες τιμές (p=0,003 και p=0,008 αντίστοιχα) σε σχέση με αυτούς που είναι ομοζυγώτες ως προς το φυσιολογικό αλληλόμορφο. Όσον αφορά την παρέμβαση, ο διαγνωστικός δείκτης NASH Score μειώθηκε στην ομάδα Α (p=0,028) και στην ομάδα Β (p=0,008) όπως και η τιμή της ινσουλίνης (p=0,043 και p=0,037 αντίστοιχα), ενώ η διαφορά του μέσου όρου των επί τοις εκατό μεταβολών για τις δύο ομάδες ήταν στατιστικά σημαντική μόνο για το NFS (p=0,039).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής Mast4Health, η οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως, δεν είμαστε σε θέση να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την επίδραση της μαστίχας σε ασθενείς με NAFLD/NASH. Επιπλέον, ενώ επιβεβαιώθηκε η συσχέτιση του MBOAT7 γονιδίου με βιοχημικούς δείκτες τριγλυκεριδίων και ολικής χοληστερόλης αλλά και με τον ΔΜΣ, δεν διεξήχθησαν περαιτέρω στατιστικά σημαντικά συμπεράσματα για την επίδραση του συγκεκριμένου γονιδίου στη νόσο αλλά και για την αλληλεπίδραση αυτού με το φυσικό συμπλήρωμα μαστίχας ως προς την NAFLD/NASH.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-18
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Μαστίχα Χίου - Διαιτολογικές απόψεις
Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος
Ιατρική γενετική
Λέξεις-κλειδιά:
γονίδια, μαστίχα, μη αλκοολική λιπώδης διήθηση ήπατος, κλινική δοκιμή
Περιγραφή:
78 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0