Η πολιτική της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Αθήνας

Πτυχιακή Εργασία 20631 681 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η πολιτική της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Αθήνας
Συγγραφέας:
Γεωργακάκου, Κωνσταντίνα Θ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Μαυρομμάτης, Γεώργιος
Περίληψη:
Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών μου στο Τμήμα Γεωγραφίας, το ενδιαφέρον μου προσέλκυσε ιδιαίτερα ο τομέας της Ανθρωπογεωγραφίας, ο οποίος εστιάζει στα κοινωνικά φαινόμενα που συμβαίνουν στο χώρο και στο χρόνο. Για το λόγο αυτό, η επιλογή του θέματος της παρούσας πτυχιακής εργασίας έγινε με γνώμονα το προσωπικό μου ενδιαφέρον για τα ζητήματα που μελετά ο κλάδος της Ανθρώπινης Γεωγραφίας. Ειδικότερα θέλησα να μελετήσω τους χωροκοινωνικούς διαχωρισμούς που προκύπτουν στην πόλη της Αθήνας με βάση την ανθρώπινη σεξουαλικότητα.
Η μελέτη ενός τέτοιου θέματος είχε για μένα διπλή σημασία. Αρχικά, ήθελα μέσα από την εργασία μου να αναδείξω τις γνώσεις που έλαβα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου. Σκοπός μου ήταν να μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου κάθε φορά που η επιστήμη της Ανθρωπογεωγραφίας περιέγραφε ένα φαινόμενο που συμβαίνει στο χώρο, γεγονός που με έκανε να αναπτύσσω διάφορους προβληματισμούς σχετικά με τη χωροκοινωνική πραγματικότητα γύρω μου. Για το λόγο αυτό, θέλησα να προσεγγίσω ένα θέμα που με απασχολεί όχι απλώς ως ερευνήτρια-”παρατηρητής” αλλά ως ερευνήτρια- κάτοικος της πόλης.
Το να μελετήσω τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Αθήνας ήταν μία πρόκληση για μένα, καθώς πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί ένα “θέμα-ταμπού” για τα ελληνικά δεδομένα, είναι και ένα θέμα σχετικά ανεξερεύνητο στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Ιδιαίτερο ρόλο στην τελική μου απόφαση, έπαιξαν και ορισμένα ερεθίσματα που δέχτηκα από την επικαιρότητα. Από τη μία έβλεπα ότι το 2017, ο μεγαλύτερος θεσμός που ασχολείται με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, το Athens Pride, διεξάγεται στην κεντρικότερη πλατεία της Αθήνας. Από την άλλη παρακολουθούσα με μεγάλη έκπληξη τις δηλώσεις πολιτικών στη Βουλή σε νομοθετήσεις σχετικές με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Επιπλέον, παρατηρούσα ως χρήστρια του διαδικτύου έντονη ρητορική μίσους, σε κάθε αναφορά μιας άλλης σεξουαλικής ταυτότητας πέρα της ετεροφυλοφιλικής.
Όλα αυτά με έκαναν να αναρωτηθώ πώς αντιλαμβάνεται ένα ΛΟΑΤΚΙ άτομο την Αθήνα, ως χώρο δράσης, ενώ παράλληλα προσπάθησα να προσεγγίσω θεωρίες περί χωρικότητας, ορατότητας και πολιτικής σε ένα περιβάλλον που η ετεροκανονικότητα και τα στερεότυπα φαίνεται πως κυριαρχούν.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-16
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Ανθρώπινη οικολογία. Ανθρωπογεωγραφία
Λοιπά Θέματα:
Χωρική ανάλυση (Στατιστική)
Σεξουαλικές μειονότητες
Ομοφυλοφιλία - Κοινωνικές απόψεις
Αμφιφυλοφιλία
Τρανσέξουαλ - Ταυτότητα
Λέξεις-κλειδιά:
σεξουαλικότητες, χωρικότητα, ορατότητα, επιτελεστικότητα, πολιτικές ταυτότητας
Περιγραφή:
90 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

KonstantinaGeorgakakou.pdf

5 MB