Περίληψη:
Εισαγωγή: Η κίρρωση του ήπατος αποτελεί την εξέλιξη διάφορων μορφών νεκρο-φλεγμονωδών νόσων του ήπατος. Η δυσθρεψία είναι μια από της κυριότερες επιπλοκές της κίρρωσης και αναγνωρίζεται σε όλες τις μορφές της νόσου ανεξαρτήτου αιτιολογίας. Έχει συσχετιστεί με αύξηση των επιπλοκών αλλά και με αύξηση της θνησιμότητας. Ο επιπολασμός της δυσθρεψίας παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση στους κιρρωτικούς ασθενείς, ανάλογα με τη μέθοδο αξιολόγησης και τα διαγνωστικά κριτήρια που εφαρμόζονται. Διάφορα εργαλεία έχουν χρησιμοποιηθεί στη βιβλιογραφία για την ανίχνευση διατροφικού κινδύνου, λίγα από αυτά που όμως έχουν ελεγχθεί ως προς την αξιοπιστία τους σε πληθυσμό αποκλειστικά κιρρωτικών σθενών.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας διπλωματικής διατριβής ήταν να ελεγχθεί η ευαισθησία, η ειδικότητα, η θετική και αρνητική προγνωστική αξία εργαλείων ανίχνευσης διατροφικού κινδύνου, σε κιρρωτικούς ασθενείς, σε διάφορα στάδια της νόσου για την ανίχνευση της υποθρεψίας. Ως μέθοδοι αναφοράς, εφαρμόστηκαν τα εργαλεία διατροφικής αξιολόγησης Subjective Global Assessment (SGA) και Royal Free Hospital-Subjective Assessment (RFH-GA).
Μεθοδολογία: Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν ενήλικες ασθενείς με κίρρωση, ανεξαρτήτως αιτιολογίας. Συλλέχθηκαν πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό βάρους, τυχόν πρόσφατη απώλεια, εκούσια ή ακούσια, τους τελευταίους 6, 3 μήνες και δύο εβδομάδες. Επιπλέον, υπολογίστηκε η μέτρηση της περιφέρειας μέσου βραχίονα, η δερματική πτυχή τρικεφάλου, η περιφέρεια μυός μέσου βραχίονα και η επιφάνεια μυός μέσου βραχίονα. Η εκτίμηση της διαιτητικής πρόσληψης έγινε με τη μέθοδο των αλλεπάλληλων ανακλήσεων 24ώρου και η αξιολόγηση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας με τη χρήση του ερωτηματολογίου (Athens Physical Activity Questionnaire). Δεδομένα από τις παραπάνω κατηγορίες μεταβλητών χρησιμοποιήθηκαν για το μεταφρασμένο εργαλείο αξιολόγησης διατροφικής κατάστασης SGA, το RFH-GA, καθώς και των εργαλείων ανίχνευσης διατροφικού κινδύνου LDUST, RFH-NPT, NRS-2002, MUST, MST, SNAQ, NRI, NST και BNR.
Αποτελέσματα: Η πλειονότητα των ατόμων με δυσθρεψία είχαν μη αντιρροπούμενη κίρρωση. Σύμφωνα με το SGA ο επιπολασμός της δυσθρεψίας στο δείγμα ήταν 27,7% ενώ σύμφωνα με το RFH-GA 84,0%. Τα περισσότερα εργαλεία υπέδειξαν έναν μέτριο προς υψηλό επιπολασμό διατροφικού κινδύνου (19,1%-80,9%). Τα περισσότερα εργαλεία εμφάνισαν χαμηλή ευαισθησία (<60%) και υψηλή ειδικότητα (>60%) ως προς το SGA. Το μόνο εργαλείο που συσχετίστηκε στατιστικά σημαντικά με το RFH-GA είναι το εργαλείο BNR (p<0,05).
Συζήτηση: Σε ένα δείγμα κιρρωτικών ασθενών, ο επιπολασμός της δυσθρεψίας υπολογίστηκε στο 27,7%, σύμφωνα με το εργαλείο SGA. Μάλιστα, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του επιπολασμού στους ασθενείς με αντιρροπούμενη κίρρωση. Το εργαλείο ανίχνευσης διατροφικού κινδύνου το RFH-NPT παρουσίασε τη μεγαλύτερη συμφωνία με το SGA και προτείνετε η εφαρμογή του στο συγκεκριμένο πληθυσμό μη νοσηλευομένων ασθενών.