Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση του πολυμορφισμού rs9939609 του γονιδίου FTO με το κατώφλιο αντίληψης της γλυκιάς γεύσης σε ομάδα Ελληνίδων εθελοντριών
Συγγραφέας:
Κασμιρίδου-Ξενοδοχίδου, Αμαλία-Ειρήνη Γ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Παπανικολάου, Γεώργιος
Περίληψη:
Το γονιδίο FTO έχει συσχετισθεί κυρίως με την αύξηση του σωματικού βάρους, διαδραματίζοντας έτσι ρόλο στην ανάπτυξη παχυσαρκίας και σχετικών νοσημάτων. Η παρούσα μελέτη έχει σκοπό να ερευνήσει την επίδραση του πολυμορφισμού rs9939609 Τ>Α του γονιδίου FTO στο κατώφλιο αντίληψης της γλυκιάς γεύσης. Παράλληλα εξετάσθηκε αν υπάρχει συσχέτιση του πολυμορφισμού και με την αρέσκεια στα γλυκά τρόφιμα, την ηδονική απόκριση στο γλυκό, την αντίληψη της έντασης της γλυκιάς γεύσης και το φαινόμενο του “γλυκατζή”. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 40 εθελόντριες ηλικίας 18-35 ετών με Δείκτη Μάζας Σώματος <30kg/m2. Για την γονοτύπηση χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος Taqman, για τον προσδιορισμό των γευστικών κατωφλίων η διαδικασία 3-AFC, η αρέσκεια γλυκών τροφίμων αξιολογήθηκε με ένα ερωτηματολόγιο αναλογικών και εκατοστιαίων κλιμάκων (100mm) και η αντίληψη της έντασης και η ηδονική προτίμηση διαλυμάτων σουκρόζης (2,5%, 5%, 10% και 20% w/v) αξιολογήθηκαν σε ειδικά κατασκευασμένες βαθμονομημένες κλίμακες μεγέθους (gLMS).
Από τις 40 εθελόντριες που πήραν μέρος στη μελέτη γονοτυπήθηκαν επιτυχώς 38 ενώ στοιχεία από τα ερωτηματολόγια ήταν διαθέσιμα για 28 εθελόντριες. Τα αποτελέσματα από τους ελέγχους των συσχετίσεων μεταξύ του γονότυπου και των παραγόντων που αναφέρθηκαν δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικά. Τα συμπεράσματα δεν συνηγορούν στην υποστήριξη της υπόθεσης ότι ο πολυμορφισμός rs9939609 Τ>Α σχετίζεται με την αντίληψη του γλυκού, την ηδονική απόκριση ή την κατανάλωση γλυκών τροφίμων. Η συσχέτιση του πολυμορφισμού με το κατώφλιο αντίληψης της γλυκιάς γεύσης δεν ανέδειξε κάποια στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στους γονότυπους, ωστόσο καταγράφηκε η τάση οι ομοζυγώτες ΑΑ να εμφανίζουν μεγαλύτερη μέση κατωφλική τιμή αντίληψης της γλυκιάς γεύσης. Η εξέταση ενός μεγαλύτερου δείγματος εθελοντών θα επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πιθανότητα συσχέτισης του rs9939609 με το κατώφλιο αντίληψης της γλυκιάς γεύσης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-12
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Βιολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Διατροφή - Γενετικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
πολυμορφισμός, γονίδιο της παχυσαρκίας, κατώφλιο, γλυκό, γεύση
Περιγραφή:
93 σ.:εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0