Περίληψη:
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που μελετάται επισταμένα από την σύγχρονη επιστημονική κοινότητα. Λόγω της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη έχει επηρεαστεί και η υδρόσφαιρα του πλανήτη, και λόγω της διαστολής των υδάτων των ωκεανών και το λιώσιμο των πάγων παρατηρείται αύξηση της στάθμης των θαλασσών. Η Ελλάδα βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου, εντάσσεται στην Μεσόγειο και η ακτογραμμή της ξεπερνά τα 16.000 χιλιόμετρα. Η οικονομία της στηρίζεται ενεργά στην παράκτια ζώνη της και προβλέπεται να επηρεαστεί έντονα από την αύξηση της στάθμης των θαλασσών.
Η παρούσα μελέτη συμβάλλει στην έρευνα για τη μεταβολή των ακτογραμμών της Ελλάδας και εξετάζει την ακτογραμμή της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, μήκους 178,64 km. Για την αξιολόγηση της τρωτότητας της ακτογραμμής σε σχέση με τις μελλοντικές μεταβολές της στάθμης της θάλασσας χρησιμοποιήθηκε ο Δείκτης Παράκτιας Τρωτότητας (ΔΠΤ - Coastal Vulnerability Index – CVI) και οι μεταβλητές του, όπως ορίστηκαν από το U.S. Geological Survey (USGS) και προσαρμόστηκαν για την περιοχή. Για την αξιολόγηση της μεταβλητής του «Ρυθμού Μεταβολής της Ακτογραμμής» αποτυπώθηκε η ακτογραμμή για το 2018, ψηφιοποιήθηκε μέσω του λογισμικού ArcGIS, και συγκρίθηκε με τα φωτογραφικά δεδομένα από το έτος 1996.
Από την μελέτη διαπιστώνεται ότι στο μεγαλύτερο μήκος της (77,2%) η παράκτια περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας διακρίνεται από χαμηλούς (21,6%) και πολύ χαμηλούς (55,6%) Δ.Π.Τ.. Οι περιοχές με υψηλό Δ.Π.Τ. (11,8%) και μέτριο Δ.Π.Τ. (5,5%) σχετίζονται με παράλιους οικισμούς και κάποιες παράλιες ζώνες καλλιεργειών. Πολύ υψηλό Δ.Π.Τ. παρουσιάζει μόνο ένα μικρό τμήμα (5,5%) κατά μήκος του ριπιδίου του ανενεργού Δέλτα του Μόρνου. Στην διαμόρφωση του Δ.Π.Τ. επέδρασαν κυρίως οι μεταβλητές της «Γεωμορφολογίας» και της «Παράκτιας Κλίσης», λόγω της φύσεως της περιοχής. Οι μεταβλητές «Ρυθμός Μεταβολής της Ακτογραμμής» καθώς και «Ρυθμός Σχετικών Μεταβολών της Θαλάσσιας Στάθμης», όπως αποτυπώθηκε μέσω του ArcGIS, επέδρασαν μέτρια, ενώ οι δύο τελευταίες μεταβλητές δεν είχαν κάποια βαρύτητα. Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την χάραξη πολιτικής για την προστασία από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.
Περιγραφή:
86 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.