Μελέτη της επίδρασης του κρασιού στον ινωδολυτικό μηχανισμό σε άτομα με στεφανιαία νόσο

Πτυχιακή Εργασία 20548 1134 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της επίδρασης του κρασιού στον ινωδολυτικό μηχανισμό σε άτομα με στεφανιαία νόσο
Συγγραφέας:
Σερεμέτη, Σωτηρία Β.
Περίληψη:
Σκοπός: Η μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Παρόλα αυτά, οι κλινικές μελέτες σε παθολογικό πληθυσμό είναι περιορισμένες. Σκοπός της μελέτης είναι να εκτιμήσει την επίδραση της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού στην καρδιαγγειακή λειτουργία, και συγκεκριμένα, στους δείκτες αιμόστασης σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.
Μέθοδοι: Οι εθελοντές χωρίστηκαν τυχαία σε 3 ομάδες, ανάλογα με την παρέμβαση την οποία ακολούθησαν. Την κλινική μελέτη ολοκλήρωσαν 57 άντρες που πάσχουν από στεφανιαία νόσο. Η ομάδα ελέγχου (n=20) απείχε από την κατανάλωση αλκοόλ, η ομάδα κρασιού (n=21) κατανάλωνε 200 ml/d κόκκινου κρασιού και η ομάδα του τσίπουρου (n=16) προσλάμβανε 45 ml/d τσίπουρο, με την κατανάλωση αλκοόλ να ανέρχεται στα 26 g/d και στις 2 ομάδες. Η παρέμβαση είχε διάρκεια 8 εβδομάδες και προηγήθηκε περίοδος 2 εβδομάδων αποχής από την πρόσληψη αλκοόλ. Δειγματοληψίες έγιναν στις χρονικές στιγμές 0, 4 και 8 εβδομάδες και μετρήθηκαν κλασικοί βιοχημικοί δείκτες και η δραστικότητα των παραγόντων tPA και PAI1 στο πλάσμα των εθελοντών. Οι διατροφικές συνήθειες και η φυσική δραστηριότητα ελέγχθηκαν και τις 3 χρονικές στιγμές με τη χρήση Ερωτηματολογίων Συχνότητας Κατανάλωσης Τροφίμων και Ερωτηματολογίων Καταγραφής της Φυσικής Δραστηριότητας.
Αποτελέσματα: Οι δραστικότητες των tPA και PAI1 ήταν παρόμοιες στις 3 ομάδες της παρέμβασης στην έναρξη της μελέτης. Στο τέλος της παρέμβασης δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές των δεικτών αιμόστασης που μελετήθηκαν στις ομάδες της παρέμβασης, με εξαίρεση μία τάση μείωσης της δραστικότητας του tPA στην ομάδα του κρασιού (P= 0,064).
Συμπεράσματα: Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν έχει σημαντική επίδραση στις δραστικότητες των tPA και PAI1 σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Το είδος του αλκοόλ δεν φαίνεται να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία στο παραπάνω αποτέλεσμα, φαίνεται όμως μία τάση να μειωθεί η δραστικότητα του tPA με την μέτρια κατανάλωση κρασιού.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-12
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Οίνος - Υγιειονολογικές απόψεις
Διατροφή - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
κρασί, τσίπουρο, στεφανιαία νόσος, ιστικός ενεργοποιητής του πλασμινογόνου ,αναστολέας του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου 1
Περιγραφή:
118 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

SotiriaSeremeti.pdf

2 MB