Συσχετίσεις διατροφικών παραμέτρων με τη μάζα των σκελετικών μυών σε δείγμα γυναικών μέσης και τρίτης ηλικίας

Πτυχιακή Εργασία 20522 535 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχετίσεις διατροφικών παραμέτρων με τη μάζα των σκελετικών μυών σε δείγμα γυναικών μέσης και τρίτης ηλικίας
Συγγραφέας:
Κυρκιλή, Αθανασία, Μιχαήλ
Επιβλέπων καθηγητής:
Κοντογιάννη, Μερόπη
Περίληψη:
Εισαγωγή-Σκοπός: Η απώλεια της μάζας των σκελετικών μυών που επέρχεται με την ηλικία έχει συσχετιστεί με πολλές αρνητικές επιπτώσεις της υγείας, όπως αναπηρία, θνησιμότητα και κακή ποιότητα ζωής. Σκοπός της παρούσας συγχρονικής μελέτης ήταν η διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, ομάδων τροφίμων και ροφημάτων, καθώς και της προσκόλλησης στη Μεσογειακή δίαιτα και άλλων συνηθειών του τρόπου ζωής με τη μάζα των σκελετικών μυών σε γυναίκες μέσης και τρίτης ηλικίας.
Μεθοδολογία: Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 175 υγιείς γυναίκες μέσης και τρίτης ηλικίας. Στο σύνολο του δείγματος πραγματοποιήθηκε λήψη ιατρικού ιστορικού και καταγραφή δημογραφικών χαρακτηριστικών. Οι μετρήσεις της σύστασης σώματος πραγματοποιήθηκαν με τη μέθοδο της απορροφησιομετρίας ακτινών Χ διπλής ενέργειας. Υπολογίστηκε ο δείκτης ισχνής μάζας σώματος, ο δείκτης σκελετικών μυών άκρων και ο δείκτης άλιπης μάζας σώματος. Η αποτίμηση της διαιτητικής πρόσληψης των συμμετεχόντων έγινε μέσω τριήμερων ημερολογίων καταγραφής τροφίμων. Επίσης, ο βαθμός προσκόλλησης στη μεσογειακή δίαιτα εκτιμήθηκε με τον δείκτη Mediterranean diet score. Η σωματική δραστηριότητα εκτιμήθηκε με το ερωτηματολόγιο APAQ (Athens Physical Activity Questionnaire-Ερωτηματολόγιο Φυσικής Δραστηριότητας Αθήνας) και στη συνέχεια εκτιμήθηκε το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και η συνολική ενεργειακή δαπάνη.
Αποτελέσματα: Η μέση ηλικία (± ΤΑ) των εθελοντριών ήταν 53 ± 8 έτη. Οι γυναίκες οι οποίες είχαν υψηλότερο δείκτη ισχνής μάζας σώματος είχαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερη συνολική ενεργειακή δαπάνη (p<0.001), υψηλότερη κατανάλωση καφέ (p=0.041) και χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών (p=0.003) συγκριτικά με τις γυναίκες με χαμηλότερο δείκτη ισχνής μάζας σώματος. Επίσης, οι γυναίκες με υψηλότερο δείκτη μάζας σκελετικών μυών άκρων είχαν μικρότερη ηλικία (p=0.034), υψηλότερη συνολική ενεργειακή δαπάνη (p<0.001), υψηλότερη πρόσληψη καφεΐνης (p=0.016) και καφέ (p=0.006) και χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών (p=0.044) από τις γυναίκες με
7
χαμηλότερο δείκτη μάζας σκελετικών μυών άκρων. Οι γυναίκες με υψηλότερο δείκτη άλιπη μάζας σώματος είχαν υψηλότερη συνολική ενεργειακή δαπάνη (p<0.001) και χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών (p=0.044) σε σύγκριση με τις γυναίκες με χαμηλότερο δείκτη άλιπης μάζας σώματος. Τέλος, η προσκόλληση στη μεσογειακή δίαιτα δεν φάνηκε να έχει κάποια επίδραση στη μάζα των σκελετικών μυών.
Συμπεράσματα: Στην παρούσα μελέτη η μάζα των σκελετικών μυών ήταν υψηλότερη στις γυναίκες με μικρότερη ηλικία, υψηλότερη συνολική ενεργειακή δαπάνη, υψηλότερη πρόσληψη καφεΐνης και καφέ και χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-11
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Γυναίκες - Διατροφή
Διατροφικές συνήθειες - Γυναίκες
Λέξεις-κλειδιά:
μάζα σκελετικών μυών, γυναίκες μέσης και τρίτης ηλικίας, θρεπτικά συστατικά, ομάδες τροφίμων, μεσογειακή δίαιτα
Περιγραφή:
74 σ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AthanasiaKyrkili.pdf

1 MB