Εκτίμηση του επιπολασμού της σαρκοπενίας σε δείγμα ασθενών με κίρρωση του ήπατος – συγχρονική μελέτη

Πτυχιακή Εργασία 20505 700 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση του επιπολασμού της σαρκοπενίας σε δείγμα ασθενών με κίρρωση του ήπατος – συγχρονική μελέτη
Συγγραφέας:
Γαλάτουλα, Ελένη, Μιχαήλ
Επιβλέπων καθηγητής:
Κοντογιάννη, Μερόπη
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η κίρρωση, φαίνεται ότι μέσω ποικίλων μηχανισμών, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του συνδρόμου της σαρκοπενίας, η οποία έχει συσχετιστεί με αρνητικές συνέπειες τόσο στην εξέλιξη της νόσου όσο και στην επιβίωση των ασθενών. Μέχρις στιγμής έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες με σκοπό την εκτίμηση του επιπολασμού της σαρκοπενίας στη νόσο, ωστόσο η πληροφόρηση παραμένει συγκεχυμένη λόγω μεγάλης ετερογένειας τόσο στις μεθόδους αξιολόγησης, όσο και στον ορισμό της σαρκοπενίας.

Σκοπός: Η εκτίμηση του επιπολασμού της σαρκοπενίας σε δείγμα κιρρωτικών ασθενών, ανεξαρτήτως σταδίου νόσου και αιτιολογίας, με βάση ποικίλες μεθόδους εκτίμησης μυϊκής μάζας, μυϊκής δύναμης και απόδοσης που έχουν χρησιμοποιηθεί στη βιβλιογραφία.

Μεθοδολογία: Στη μελέτη συμμετείχαν 158 ασθενείς με κίρρωση ήπατος. Στο σύνολο του δείγματος πραγματοποιήθηκε λήψη ιατρικού ιστορικού και καταγραφή κοινωνικο-δημογραφικών χαρακτηριστικών. Εκτιμήθηκαν ανθρωπομετρικές παράμετροι, που περιελάμβαναν το σωματικό βάρος, το ύψος, την περιφέρεια μέσου βραχίονα (MAC), τη δερματοπτυχή τρικεφάλου (TSF), την περιφέρεια και επιφάνεια μυός μέσου βραχίονα (MAMC και MAMA, αντίστοιχα) και πραγματοποιήθηκε μέτρηση της σύστασης σώματος με τη μέθοδο της απορροφησιομετρίας ακτινών Χ διπλής ενέργειας (DXA), η οποία ορίστηκε και ως μέθοδος αναφοράς για την εκτίμηση της μυικής μάζας στην παρούσα εργασία. Σε ένα υποδείγμα 78 ατόμων που διέθεταν και αξονική τομογραφία (CT) άνω κοιλίας εκτιμήθηκε η μάζα των σκελετικών μυών και κατηγοριοποιήθηκαν τα άτομα χρησιμοποιώντας 4 διαφορετικές κατωφλικές τιμές που έχουν δημοσιευτεί στη βιβλιογραφία. Επίσης, στο σύνολο του δείγματος πραγματοποιήθηκε χειροδυναμομέτρηση και χρησιμοποιήθηκαν 2 διαφορετικές κατωφλικές τιμές που ορίζουν τη χαμηλή δύναμη, καθώς και το εργαλείο Short Physical Performance Battery για την εκτίμηση του επιπέδου σωματικής απόδοσης. Η σαρκοπενία ορίστηκε ως η χαμηλή μυϊκή μάζα σε συνδυασμό με χαμηλή μυϊκή δύναμη ή χαμηλή λειτουργικότητα.

Αποτελέσματα: Με βάση την εκτίμηση της μυικής μάζας με τη μέθοδο DXA ο επιπολασμός της σαρκοπενίας εκτιμήθηκε 8,2% με τους ασθενείς με αντιρροπούμενη κίρρωση να παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερο επιπολασμό συγκριτικά με τα άτομα με μη αντιρροπούμενη κίρρωση (3,7% έναντι 13,2%, p=0,030). Ωστόσο, χρησιμοποιώντας διαφορετικά κατώφλια και μεθόδους τόσο για την αξιολόγηση της χαμηλής μυϊκής μάζας όσο και της χαμηλής δύναμης χειρός ο επιπολασμός της σαρκοπενίας στο δείγμα φάνηκε να κυμαίνεται μεταξύ 8,2-24,4%. Καλύτερη συμφωνία με τη διάγνωση της σαρκοπενίας βασισμένης στη μέθοδο DXA, την οποία θεωρήσαμε μέθοδο αναφοράς, παρουσίασαν η διάγνωση με βάση την CT με τα κατώφλια των Montano-Loza και συν. και Carey και συν. (kappa=0,547 και για τα δύο), τα οποία έχουν οριστεί ειδικά για ασθενείς με κίρρωση. Όσον αφορά, τη χρήση διαφορετικών κατωφλιών για τον ορισμό της χαμηλής χειροδυναμομέτρησης δε φάνηκε να επηρεάζει την εκτίμηση της σαρκοπενίας.

Συμπεράσματα: Η παρούσα πτυχιακή μελέτη εκτίμησε τον επιπολασμό της σαρκοπενίας σε κιρρωτικούς ασθενείς με ποικίλες μεθόδους. Ο επιπολασμός της σαρκοπενίας υπολογίστηκε στο 8,2% σύμφωνα με τη μέθοδο αναφοράς. Επιπλέον, η εκτίμηση της σαρκοπενίας χρησιμοποιώντας αξονική άνω κοιλίας και ειδικά για κιρρωτικούς ασθενείς κατώφλια για χαμηλή μυϊκή μάζα, παρουσίασε τη μεγαλύτερη συμφωνία με τη μέθοδο αναφοράς.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-11
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Κλινική διατροφή
Ήπαρ - Ασθένειες
Λέξεις-κλειδιά:
κίρρωση, σαρκοπενία, μυϊκή μάζα, χειροδυναμομέτρηση
Περιγραφή:
80 σ.:εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EleniGalatoula.pdf

1 MB