Επίδραση διατροφικών χαρακτηριστικών σε δείκτες ασκησιογενούς μυϊκής βλάβης μετά από δύο διαφορετικά πρωτόκολλα έκκεντρης άσκησης στα άνω και κάτω άκρα υγιών αγύμναστων εθελοντών

Μεταπτυχιακή Εργασία 20492 469 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση διατροφικών χαρακτηριστικών σε δείκτες ασκησιογενούς μυϊκής βλάβης μετά από δύο διαφορετικά πρωτόκολλα έκκεντρης άσκησης στα άνω και κάτω άκρα υγιών αγύμναστων εθελοντών
Συγγραφέας:
Κατσιβέλη, Στέλλα Ι.
Επιβλέπων καθηγητής:
Νομικός, Τζώρτζης
Περίληψη:
Σκοπός: Η παρούσα εργασία είχε ως στόχο τη διερεύνηση της σχέσης διατροφικών χαρακτηριστικών αγύμναστων, υγιών εθελοντών με δείκτες ΑΜΒ μετά από πρόκληση ΑΜΒ μέσα από δύο διαφορετικά πρωτόκολλα στα άνω και κάτω άκρα.
Μέθοδοι: Συμμετείχαν δέκα, νέοι, υγιείς, αγύμναστοι εθελοντές, οι οποίοι εκτέλεσαν δύο διαφορετικά πρωτόκολλα πρόκλησης ΑΜΒ σε άνω (80 έκκεντρες μυϊκές συστολές των δικεφάλων στο 90% της μέγιστης δύναμης) και κάτω άκρα (100 άλματα με πτώση από ένα ύψος 40 εκ) του σώματος. Δείγματα αίματος ελήφθησαν πριν, αμέσως μετά, 2, 24,48 ώρες μετά την άσκηση. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων πριν την εφαρμογή του πρωτοκόλλου σε άνω και κάτω άκρα. Επιπλέον, συμπληρώθηκαν διατροφικές ανακλήσεις 24ώρου για την ημέρα πριν το πείραμα , την ημέρα του πειράματος και μία μέρα μετά. Υπολογίστηκε η συχνότητα κατανάλωσης βασικών ομάδων τροφίμων, το MedDietScore και η πρόσληψη μακρο- και μικροθρεπτικών συστατικών.
Αποτελέσματα: Μετά την εφαρμογή των πρωτοκόλλων παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της περιμέτρου του αριστερού μηρού στις 24 και 48 ώρες, αύξηση της περιμέτρου αριστερού και δεξιού βραχιόνιου αμέσως μετά την άσκηση, ενώ στο δεξί χέρι η αύξηση αυτή διατηρήθηκε ως και 48 ώρες και αύξηση του καθυστερημένου μυϊκού πόνου σε όλες τις μετρούμενες μυϊκές ομάδες 24 και 48 ώρες μετά την άσκηση. Επίσης, αυξήθηκε το ενδοκυττάριο και εξωκυττάριο ύδωρ και αυξήθηκε η αναλογία ενδοκυττάριου/εξωκυττάριου ως και 48 ώρες μετά το πρωτοκόλλο. Όσο αφορά στις παρατηρούμενες συσχετίσεις μεταξύ των διατροφικών χαρακτηριστικών και του ποσοστού αύξησης των δεικτών ΑΜΒ παρατηρήθηκε ότι, η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης σχετίζονται με μείωση των δεικτών ΑΜΒ (περιφέρεια μυός, καθυστερημένος μυϊκός πόνος και οίδημα) τόσο σε άνω και κάτω άκρα.
Συμπεράσματα: Τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν προκάλεσαν ασκησιογενή μυϊκή βλάβη, ωστόσο, μόνο η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης φαίνεται να σχετίζεται με μείωση των συμπτωμάτων αυτής.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-11
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Διατροφικές συνήθειες - Αθλητές
Άσκηση - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
ασκησιογενής μυϊκή βλάβη, έκκεντρη άσκηση, καθυστερημένος μυϊκός πόνος, συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων, ανάκληση 24ώρου
Περιγραφή:
103 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

StellaKatsiveli.pdf

2 MB