Αξιολόγηση μοντέλων πρόγνωσης της μη αλκοολικής λιπώδης διήθησης του ήπατος

Μεταπτυχιακή Εργασία 20436 680 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση μοντέλων πρόγνωσης της μη αλκοολικής λιπώδης διήθησης του ήπατος
Συγγραφέας:
Κλεφτάκη, Σταματία-Αγγελική, Π.
Επιβλέπων καθηγητής:
Δεδούσης, Γεώργιος
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η NAFLD αποτελεί μια ασυμπτωματική νόσο όλο και συχνότερη παγκοσμίως. Η καλύτερη μέθοδος διάγνωσης της NAFLD είναι η βιοψία ήπατος, που αποτελεί μια επεμβατική μέθοδο. Γι αυτό το λόγο, φαίνεται αναγκαία η χρήση μη επεμβατικών μεθόδων πρόγνωσης και διάγνωσης της NAFLD, όπως είναι τα συνδυαστικά μοντέλα – μοντέλα πρόβλεψης.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να γίνει η αξιολόγηση των μοντέλων πρόγνωσης της NAFLD στους ήδη γνωστούς αλγορίθμους που υπάρχουν στη βιβλιογραφία. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση στα μοντέλα που δημιουργήθηκαν από το εργαλείο GNOSIS’s tool JAD BIO.
Μεθοδολογία: Η ελληνική NAFLD μελέτη αποτελεί μια μελέτη με 134 NAFLD ασθενείς και 217 μάρτυρες. Η διάγνωση της νόσου έγινε με υπερηχογράφημα άνω κοιλίας. Πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση της διατροφής με χρήση FFQ, γενετική ανάλυση, βιοχημική και αιμοτολογική ανάλυση.
Αποτελέσματα / Συμπεράσματα: Οι ασθενείς με NAFLD παρουσίασαν στατιστικά σημαντικές διαφορές σε σχέση με τους υγιείς, τόσο στα σκορ NFS, FLI και NASH,όσο και στα 2 μοντέλα που δημιουργήθηκαν από το GNOSIS’s tool. Στη συνέχεια, συγκρίθηκαν τα 2 μοντέλα με τους γνωστούς αλγόριθμους και βρέθηκε ισχυρή αρνητική συσχέτιση (0,782 και 0,836 αντίστοιχα) μεταξύ των μοντέλων και του αλγορίθμου FLI. Ακόμη, φάνηκε μέτρια συσχέτιση μεταξύ των μοντέλων και του αλγορίθμου NASH, καθώς και ασθενής συσχέτιση μεταξυ των μοντέλων και του αλγορίθμου NFS. Έπειτα, ελέγχθηκαν όλα τα μοντέλα ως προς την ευαισθησία, ειδικότητα, ΘΔΑ, ΑΔΑ και ακρίβεια τους, μέσω της καμπύλης ROC και φάνηκε ότι το καλύτερο μοντέλο είναι το FLI και ακολουθούν τα 2 μοντέλα που δημιουργήθηκαν. Τέλος, έγινε εκτίμηση των μοντέλων σε έναν άλλον πληθυσμό με NAFLD ασθενείς και βρέθηκε ότι τα μοντέλα έχουν μέτρια ευαισθησία (47,0% και 58,8%) και πολύ καλή ειδικότητα (100%). Βρέθηκε και μια τάση συσχέτισης των 2 μοντέλων με τις παραμέτρους της μαγνητικής τομογραφίας (LIFscore,cT1).
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-06
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Βιοχημεία
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Ήπαρ - Ασθένειες
Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος
Λέξεις-κλειδιά:
μη αλκοολική λιπώδη διήθηση ήπατος, υπερηχογράφημα, μοντέλο πρόβλεψης
Περιγραφή:
67 σ.:εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Stamatia_-_AngelikiKleftaki.pdf

1 MB