Fintech: Η χρήση νέων τεχνολογιών στο χρηματοπιστωτικό κλάδο από startups και τράπεζες

Μεταπτυχιακή Εργασία 20424 542 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Fintech: Η χρήση νέων τεχνολογιών στο χρηματοπιστωτικό κλάδο από startups και τράπεζες
Συγγραφέας:
Αδαμακόπουλος, Ανδρέας Κ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Καραγιαννάκη, Αγγελική
Περίληψη:
Στις μέρες μας, οι επενδύσεις στη χρηματοπιστωτική τεχνολογία παρουσίασαν τεράστια αύξηση.Το Fintech είναι μια ευρεία έννοια που περιλαμβάνει όλες εκείνες τις εταιρείες που χρησιμοποιούν τόσο το Internet όσο και τα κινητά τηλέφωνα, το cloud και λογισμικό ανοιχτού κώδικα για την αποτελεσματική και εύχρηστη παροχή τραπεζικών αλλά και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Είναι μια νέα χρηματοοικονομική βιομηχανία η οποία χρησιμοποιεί την τεχνολογία προς όφελος ολόκληρου του φάσματος των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων.
Οι υπηρεσίες των FinTech μπορούν να διαφοροποιηθούν σε πολλούς τομείς: σε τραπεζικούς και ασφαλιστικούς (InsurTech), σε επιχειρηματικές διαδικασίες), σε στοχευμένες ομάδες πελατών B2B, B2C ή C2C. Οι FinTech εταιρείες έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο και διαθέτουν μικρό κομμάτι αγοράς. Όμως συνιστούν το μεγαλύτερο μοχλό πίεσης για τις τράπεζες οι οποίες αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τα κενά που πρέπει να καλύψουν και που συνδέονται κυρίως με το κόστος συναλλαγών καθώς και την προσκόλληση τους στις παραδοσιακές τραπεζικές συναλλαγές. Για αυτό το λόγο, τα τραπεζικά ιδρύματα αρχίζουν να αποκτούν τις εταιρίες αυτές, προκειμένου να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες και πλατφόρμες στις υπηρεσίες τους..Ωστόσο, οι FinTech επιχειρήσεις κερδίζουν αυτήν την περίοδο από την τάση που επικρατεί γύρω από τους ψηφιακούς πελάτες και τις νέες τεχνολογίες, από το μικρότερο κανονιστικό φόρτο του τραπεζικού συστήματος. Όλες αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να αλλάξουν. Οι FinTechs υποχρεούνται επίσης να αναπτύξουν προηγμένες αναλύσεις και αλγόριθμους για να διαχειριστούν και να τολμήσουν κάθε είδους απάτη, καθώς η πλήρης ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους πιστωτικούς κινδύνους, κινδύνους αγοράς και λειτουργικούς κινδύνους.
Προκειμένου να κατανοηθούν καλύτερα οι οικονομικές τεχνολογίες(fintech) γίνεται χρήση μελετών περίπτωσης 3 startups και 2 τραπεζών καθώς και πίνακας σύγκρισης μεταξύ των startups αλλά και των τραπεζών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-06
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Αγορά χρήματος - Ελλάδα
Τεχνολογικές καινοτομίες - Ελλάδα
Τράπεζες και τραπεζικές εργασίες - Αυτοματισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Καινοτομία
Περιγραφή:
78 σ.:εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AndreasAdamakopoulos.pdf

1 MB