Περίληψη:
H ελληνική κουζίνα αποτελεί έναν όρο, ο οποίος περιγράφει την παραδοσιακή κουζίνα της Ελλάδας. Χαρακτηρίζεται και
ως Μεσογειακή, ενώ ταυτόχρονα έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τις παραδοσιακές κουζίνες της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η ελληνική μαγειρική χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, το ψάρι, το κρασί και τα παράγωγά του. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας καταναλώνονται σε μικρότερες ποσότητες. Επίσης, πολύ σημαντικά προϊόντα της ελληνικής κουζίνας είναι οι ελιές, ο τραχανάς, το σουσάμι-ταχίνι, οι ντομάτες, οι πιπεριές, οι ξηροί καρποί, το μέλι, η μαστίχα Χίου και διάφορα φρούτα. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι ο σχεδιασμός μίας τράπεζας δεδομένων για τα πιο συνηθισμένα συστατικά της ελληνικής κουζίνας με προστιθέμενη διατροφική αξία. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν τα ακόλουθα συστατικά : το ελαιόλαδο, οι ελιές, η μαστίχα Χίου, ο τραχανάς, το σουσάμι-ταχίνι, το γιαούρτι και το μέλι. Η μεθοδολογική προσέγγιση αρχικά βασίστηκε στην αναζήτηση μελετών, επιστημονικών άρθρων και βιβλιογραφικών πηγών σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων.
Μετέπειτα, έγινε καταγραφή όλων των
πληροφοριών και τέλος,ολοκληρώθηκε με το σχεδιασμό μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων. Αυτή η φόρμα δεδομένων μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book), ιστοσελίδας, εφαρμογών για έξυπνες συσκευές (android, iphone), παρουσιάσεων σε σταθμούς πληροφόρησης (info stand, kiosk), τηλεκείμενου σε τηλεοράσεις. Είναι χρήσιμη ηλεκτρονική πληροφορία για σπουδαστές και εκπαιδευτικούς, για τουρίστες, για κάθε επαγγελματία του χώρου της διατροφής και συμβάλλει σε μία υγιεινή διατροφή, προωθώντας ταυτόχρονα τη Δημόσια Υγεία.
Λέξεις-κλειδιά:
Ελαιόλαδο, ελιές, σουσάμι, γιαούρτι, μέλι