Αλλαγές στα επίπεδα της λεπτίνης και ιντερλευκίνης-6 (IL-6) στην κυκλοφορία μετά από διατροφική παρέμβαση με φυσική μαστίχα Χίου: Μελέτη σε παχύσαρκους ασθενείς με μη-αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD)

Μεταπτυχιακή Εργασία 20053 1018 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αλλαγές στα επίπεδα της λεπτίνης και ιντερλευκίνης-6 (IL-6) στην κυκλοφορία μετά από διατροφική παρέμβαση με φυσική μαστίχα Χίου: Μελέτη σε παχύσαρκους ασθενείς με μη-αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD)
Συγγραφέας:
Λαπατίνα, Παρθένα Χ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Καλιώρα, Ανδριάνα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος (NAFLD) αποτελεί μία πολυπαραγοντική νόσο που χαρακτηρίζεται από στεάτωση, ίνωση και φλεγμονή. Το μεταβολικό σύνδρομο, η παχυσαρκία και η ινσουλινοαντίσταση αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση και εξέλιξη της. Η μαστίχα Χίου είναι μία φυσική αρωματική ρητίνη που εκκρίνεται από τον θάμνο της οικογένειας Pistacia lentiscus var Chia. Η ρητίνη της είναι πλούσια σε φαινολικά και τερπενικά συστατικά και εμφανίζει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές δράσεις.
Σκοπός: H διερεύνηση της επίδρασης της χορήγησης μαστίχας Χίου σε παχύσαρκους ασθενείς με NAFLD/NASH στα επίπεδα λεπτίνης και ιντερλευκίνης-6 (IL-6) στην κυκλοφορία.
Μεθοδολογία: Σε 22 εθελοντές που χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδα Α και ομάδα Β, χορηγήθηκε σκεύασμα μαστίχας Χίου (2,1γρ./ημέρα) ή placebo. Η παρέμβαση διήρκησε 6 μήνες. Στο τέλος της μελέτης αξιολογήθηκε η αλλαγή των επιπέδων λεπτίνης και IL-6.
Αποτελέσματα: Μετά το τέλος της παρέμβασης παρατηρήθηκε αύξηση της λεπτίνης στην ομάδα Α, μείωση της λεπτίνης στην ομάδα Β, αύξηση της IL-6 στην ομάδα Α και αύξηση της IL-6 στην ομάδα Β, σε κάθε περίπτωση μη στατιστικά σημαντική. Η λεπτίνη δεν σχετίζεται στατιστικά με καμία μεταβλητή στον χρόνο 0 (έναρξη μελέτης), ενώ η IL-6 εμφανίζει στατιστικά σημαντική συσχέτιση μόνο με την ηλικία (p=0,029) και το FIB score (p=0,047).
Συζήτηση: Από τα αποτελέσματα δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την επίδραση του φυσικού συμπληρώματος μαστίχας Χίου στην έκβαση της NAFLD/NASH και συγκεκριμένα στην αλλαγή της λεπτίνης και IL-6. Πιθανή αιτία είναι το μικρό δείγμα του πληθυσμού μελέτης που χρησιμοποιήσαμε.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-02-28
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Ασθένειες του πεπτικού συστήματος. Γαστρεντερολογία
Λοιπά Θέματα:
Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος
Μαστίχα Χίου - Διαιτολογικές απόψεις
Μαστίχα Χίου - Υγιειονολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
Μη Αλκοολική Λιπώδης Διήθηση Ήπατος, Μαστίχα Χίου, Κλινική Δοκιμή, Λεπτίνη, Ιντερλευκίνη- 6
Περιγραφή:
99 σ. : εικ., πίν., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

LAPATINA_PMSEDD_18.pdf

2 MB