Διερεύνηση της σχέσης της ποσότητας και της ποιότητας του προσλαμβανόμενου λίπους με δείκτες αγγειακής λειτουργίας

Πτυχιακή Εργασία 19791 604 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση της σχέσης της ποσότητας και της ποιότητας του προσλαμβανόμενου λίπους με δείκτες αγγειακής λειτουργίας
Συγγραφέας:
Καραπασχαλίδη, Παρασκευή Π.
Επιβλέπων καθηγητής:
Καράτζη, Καλλιόπη Ζαφειρένια
Περίληψη:
Το διατροφικό λίπος έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και με τη λειτουργία των αγγείων γενικότερα. Σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία, η ποσότητά του έχει συνήθως μικρή επίδραση στην αγγειακή λειτουργία, ενώ το είδος του διαιτητικού λίπους έχει μεγαλύτερη σημασία. Ωστόσο, το πεδίο αυτό έχει μελετηθεί από μικρό αριθμό μελετών, κυρίως σε υγιείς πληθυσμούς. Σκοπός της παρούσας συγχρονικής μελέτης είναι η διερεύνηση της σχέσης της ποσότητας και της ποιότητας του προσλαμβανόμενου λίπους με τους δείκτες αγγειακής λειτουργίας τόσο στη μακροκυκλοφορία όσο και στη μικροκυκλοφορία σε πληθυσμό ασθενών με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Στη μελέτη συμμετείχαν 786 άτομα με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε ένα μικρότερο δείγμα του πληθυσμού αυτού εκτιμήθηκε η μικροκυκλοφορία. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εκτίμηση του συνολικού καρδιαγγειακού τους κινδύνου και διατροφική αξιολόγηση και εκτιμήθηκαν οι συσχετίσεις μεταξύ αγγειακών δεικτών και των διαφόρων ειδών λιπιδίων που μελετήσαμε με πολλαπλή γραμμική παλινδρόμηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, φαίνεται ότι η ποσότητα του προσλαμβανόμενου από τη διατροφή λίπους δεν συσχετίζεται με τους δείκτες πρώιμης αθηρωμάτωσης. Αντιθέτως, αναφορικά με την ποιότητα του λίπους της δίαιτας, η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, και ειδικότερα του λινολενικού οξέος, του λινελαϊκού οξέος, του ΕΡΑ και του DHA δυνητικά έχει καρδιοπροστατευτικό ρόλο, τόσο σε επίπεδο μακρο όσο και σε επίπεδο μικροκυκλοφορίας. Είναι σημαντικό να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες σε μη υγιείς πληθυσμούς και να διερευνηθεί περαιτέρω η σχέση του διατροφικού λίπους με τους πρώιμους δείκτες αθηρωμάτωσης ιδιαίτερα της μικροκυκλοφορίας, προκειμένου να διεξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα και να διερευνηθούν οι πιθανοί υποκείμενοι μηχανισμοί.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-10-12
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Λιπίδια
Λιπαρά οξέα
Καρδιαγγειακό σύστημα - Παράγοντες κινδύνου
Λέξεις-κλειδιά:
Λιπίδια, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρώιμη αθηρωμάτωση, αγγειακή λειτουργία, μικροκυκλοφορία
Περιγραφή:
110 σ. : εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Karapaschalidi_EDD_2017.pdf

2 MB