Περίληψη:
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 αποτελεί μια πολυπαραγοντική νόσο. Η διαχείρισή του περιλαμβάνει τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και την τροποποίηση του τρόπου ζωής. Η διεθνής βιβλιογραφία κάνει αρκετές αναφορές στην πιθανή συσχέτιση του γιαουρτιού με το ΣΔτ2. Το γιαούρτι αποτελεί ένα τρόφιμο με αυξημένη διατροφική αξία καθώς αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και προβιοτικών. Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιείται διατροφική παρέμβαση με δυο τύπους γιαουρτιού σε ασθενείς με ΣΔτ2, διάρκειας 12 εβδομάδων. Η πρώτη ομάδα καταναλώνει ένα συμβατικό στραγγιστό γιαούρτι, η δεύτερη ομάδα καταναλώνει ένα ευρωπαϊκού τύπου γιαούρτι, εμπλουτισμένο με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ η τρίτη ομάδα (ομάδα ελέγχου) συνεχίζει να λαμβάνει τη συνήθη δίαιτα. Κατά την έναρξη της μελέτης και στους 3 μήνες, πραγματοποιούνται αξιολογήσεις των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών, των κλινικών χαρακτηριστικών, του γλυκαιμικού ελέγχου και παραμέτρων που σχετίζονται με το ΣΔτ2. Στην ομάδα παρέμβασης με το συμβατικό στραγγιστό γιαούρτι, παρατηρήθηκε αύξηση της άλιπης μάζας σώματος. Στην ομάδα παρέμβασης με το ευρωπαϊκού τύπου γιαούρτι εμπλουτισμένο με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, υπήρξε μια τάση μείωσης της HbA1c κατά 0,3%, και μια τάση αύξησης της συγκέντρωσης των βιταμινών Β στο αίμα, η οποία ήταν στατιστικά σημαντική για τη βιταμίνη Β2. Ασφαλή συμπεράσματα θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της μελέτης στο σύνολο των εθελοντών.