Περίληψη:
Οι εκκλησίες που οριοθετούνται στο Δήμο Αιγάλεω αποτελούν πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά για όλους τους δημότες της περιοχής του Δήμου Αιγάλεω. Στις δύσκολες κοινωνίες όπου ζούμε οι Ενορίες της περιοχής μας με το κοινωνικό τους έργο που επιτελούν βοηθούν σημαντικά τους συμπολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα πάσης φύσεως. Αποτελούν το καταφύγιο για πολλές οικογένειες και μόνους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα. Ως δημότης λοιπόν παρακινήθηκα να κάνω αυτή τη διπλωματική εργασία με σκοπό να περιγράψω την ιστορία της κάθε Εκκλησίας του Δήμου μου, να απαριθμήσω το κοινωνικό έργο που προσφέρουν στους συνανθρώπους μου και να ενημερώσω με αυτή μου την εργασία τους συμπολίτες μου για το θεάρεστο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας και Αιγάλεω. Για το σκοπό της μελέτης υλοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση σε άλλες εμπειρικές έρευνες για τις Εκκλησίες της Μητρόπολης Νικαίας όπως επίσης και πρωτογενή έρευνα.
Η πρωτογενής έρευνα βασίστηκε στη χρήση διαστρωματικών δεδομένων, τα οποία προήλθαν από δειγματοληπτική έρευνα σε 100 δημότες του Δήμου Αιγάλεω με την χρήση ερωτηματολογίων. Η διαδικασία της διανομής και της συλλογής των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 1/3/2014-30/3/2014. Τα ερωτηματολόγια μοιράστηκαν σε Ιερείς, αλλά και πιστούς που προσφέρουν εργασία (μέλος Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, μέλος φιλόπτωχου, εθελοντής) μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής στις Ενορίες που εντάσσονται χωροταξικά στο Δήμο Αιγάλεω. Στους ερωτώμενους ζητήθηκε να απαντήσουν ερωτήσεις σε σχέση με τη συμπεριφορά, τη στάση και την άποψη τους για το έργο της Ιεράς Μητρόπολης Νικαίας και Αιγάλεω.
Από την παρούσα μελέτη προέκυψε ότι σπουδαίο κοινωνικό έργο πραγματοποιείται από τις Εκκλησίες τόσο για τους νέους, όσο για τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, αλλά και για τους αλλοδαπούς με στόχο πάντα τη προσέγγισή τους. Συγκεκριμένοι παράγοντες καθορίζουν το κοινωνικό έργο των εκκλησιών καθώς τα έσοδα προέρχονται κυρίως από τη προσφορά των πιστών στο παγκάρι, τα έσοδα από το φιλόπτωχο ταμείο, αλλά κυρίως από τις προσφορές και τις δωρεές των πιστών που βοηθούν σε σημαντικό βαθμό στο έργο όλων των εκκλησιών. Ακόμη μέσω της διοργάνωσης λαχειοφόρων αγορών, αλλά και κάποιων εκδηλώσεων – εκδρομών κάποια έσοδα μένουν για την Εκκλησία με σκοπό να εκπληρώσει το έργο της.
Πιο συγκεκριμένα, στις περισσότερες ενορίες διοργανώνονται συσσίτια καθημερινά που προσφέρονται σε άπορους συμπολίτες μας, οικονομικές ελαφρύνσεις δίνονται για τις οικογένειες με πολλά μέλη που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, λόγω των καθημερινών πολλών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν. Επίσης, σε συνεργασία με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και αρμόδιους κρατικούς φορείς η Εκκλησία ανακουφίζει τους ενορίτες.
Πολλές δραστηριότητες έχουν αναπτύξει οι ενορίες για να προσελκύσουν τους νέους κοντά τους, όπως μέσα από το κατηχητικό, την εκμάθηση παραδοσιακών χωρών, τα μαθήματα βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής και τα μαθήματα αγιογραφίας, όπως και η επικοινωνία με τους νέους μέσω των κοινωνικών διαδικτύων (facebook, twitter). Η συμμετοχή των νέων είναι αρκετά υψηλή, όμως σίγουρα ακόμα περισσότεροι νέοι θα μπορούσαν να είναι κοντά στην εκκλησία. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος Της να έχει τη συντροφιά όλων των νέων και γι αυτό προσπαθεί συνέχεια. Η μη συμμετοχή των νέων στις δραστηριότητες της Εκκλησίας είναι κυρίως η έλλειψη ενδιαφέροντος σχετικά με την εκκλησία και διάφοροι οικογενειακοί λόγοι, σύμφωνα με τη γνώμη και τις απόψεις των ερωτώμενων.
Όσον αφορά το έργο των εκκλησιών για τους αλλοδαπούς στο πλαίσιο προσέγγισής τους, καμία από τις ενορίες δεν πραγματοποιεί κάποιο πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ή την εκμάθηση κάποιας τέχνης ή μαθήματα για τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Λέξεις-κλειδιά:
Εκκλησίες - Ενορίες, Δήμος Αιγάλεω, κοινωνικό έργο, Ιερά Μητρόπολη Νικαίας και Αιγάλεω