Περίληψη:
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως.
Η διεθνής βιβλιογραφία δίνει αντιφατικά αποτελέσματα σχετικά με το ρόλο της διατροφικής πρωτεΐνης στο κίνδυνο νόσησης από καρδιαγγειακά. Σε αρκετές μελέτες καταδεικνύεται η προστατευτική δράση της κατανάλωσης φυτικής πρωτεΐνης, έναντι της ζωικής, ενώ σε κάποιες άλλες μελέτες αυτό δεν επιβεβαιώνεται πλήρως.
Σκοπός της εργασίας αυτής, είναι να καλύψει πιθανά κενά απαντώντας στο ερώτημα, αν η κατανάλωση πρωτεΐνης, και πιο συγκεκριμένα αν η κατανάλωση φυτικής ή ζωικής πρωτεΐνης σχετίζεται ή όχι, με στατιστικά σημαντικό τρόπο με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο δεκαετίας στο δείγμα επανελέγχου της μελέτης ΑΤΤΙΚΗ, αντιπροσωπευτικό για τον αστικό πληθυσμό της χώρας μας, αφού πρώτα ληφθούν υπόψιν κρίσιμοι συγχυτικοί παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η φυσική δραστηριότητα, η δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, η υπέρταση και ο δείκτης προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή.
Αποτελέσματα
Δεν φάνηκε να υπάρχει συσχέτιση της κατανάλωσης κάποιου είδους πρωτεΐνης έναντι της άλλης (φυτικής ή ζωικής), με στατιστικά σημαντικό τρόπο με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο δεκαετίας στο δείγμα επανελέγχου της μελέτης ΑΤΤΙΚΗ, αντιπροσωπευτικό για τον αστικό πληθυσμό της χώρας μας, αφού πρώτα λήφθηκαν υπόψιν κρίσιμοι συγχυτικοί παράγοντες.
Συμπέρασμα
Για τον ελληνικό αστικό πληθυσμό το είδος καταναλωθείσας πρωτεΐνης (ζωική ή φυτική εις βάρος της άλλης και αντίστροφα), δε φαίνεται να συσχετίζεται με στατιστικά σημαντικό τρόπο, με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Λέξεις-κλειδιά:
Πρωτεΐνη, καρδιαγγειακή νόσος, μελέτη Αττική, 10ετής κίνδυνος, στεφανιαία νόσος