Επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής και μέτρα αντιμετώπισης για τη περιοχή της Αυστραλίας

Πτυχιακή Εργασία 17376 919 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής και μέτρα αντιμετώπισης για τη περιοχή της Αυστραλίας
Συγγραφέας:
Βάσιλα, Αλεξία Ευσταθία
Επιβλέπων καθηγητής:
Μπάλιας, Γεώργιος
Περίληψη:
Η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος θεωρούνται από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αύξηση της θερμοκρασίας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η αλλαγή στα πρότυπα των κατακρημνισμάτων αποτελούν τις πιο αναγνωρίσιμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι επιπτώσεις εντοπίζονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη επηρεάζοντας τις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, αποδεικνύοντας πως η κλιματική αλλαγή και οι καταστροφές που προκαλεί, δεν ορίζουν σύνορα.
Η παρούσα εργασία, εστιάζεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη περιοχή της Αυστραλίας καθώς και στα μέτρα αντιμετώπισης αυτών. Η Αυστραλία παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω της πλούσιας βιοποικιλότητας και λόγω των διαφορετικών κλιματικών ζωνών στην έκταση της. Παράλληλα, αποτελεί μια από τις πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, αποδεικνύοντας πως η μεταβολή του κλίματος δε προσβάλει μόνο τις χώρες που είναι υποανάπτυκτες. Κατέχει ένα ικανοποιητικό αριθμό νήσων και ένα μεγάλο τμήμα της Ανταρκτικής τα οποία υπόκεινται σε ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη που επιδεινώνεται συνεχώς από τη καύση των ορυκτών καυσίμων και εξαιτίας της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα δε στέκονται μόνο στα περιβαλλοντικά ζητήματα που δημιουργούνται, αλλά αντιθέτως επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία, την κοινωνία και τη πολιτική της χώρας, καθώς οι πυλώνες αυτοί καθίστανται αλληλένδετοι μεταξύ τους. Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά και πολιτικά ζητήματα παγκοσμίως, είναι ο αποχρωματισμός και ο θάνατος του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου της Αυστραλίας λόγω της όξυνσης, της της υπερθέρμανσης των Ωκεανών αλλά και των ισχυρών ακραίων καιρικών και κλιματικών φαινομένων στη περιοχή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί, πως ο Ύφαλος αποτελεί από το 1981 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια συνεχής μεταβολή στον αριθμό και στη κατανομή των ειδών της χώρας ενώ η βλάστηση και τροπικά δάση υπόκεινται σε αλλεπάλληλές πυρκαγιές. Η αφθονία των υδάτινων πόρων και των τροφίμων μεταβάλλεται συνεχώς ενώ αυξάνει το μικροβιακό φορτίο με μεγάλες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Η υγεία του ανθρώπου προσβάλλεται επίσης και από την αύξηση των ξενιστών, όπως τα κουνούπια που είναι φορείς της ελονοσίας ενώ την ίδια στιγμή η εμφάνιση των ακραίων καιρικών φαινομένων αυξάνουν τον αριθμό της θνησιμότητας στη χώρα. Εκτός από τα σωματικά προβλήματα, κλονίζεται και η ψυχική υγεία του ανθρώπου εξαιτίας της ραγδαίας μεταβολής του κόσμου στον οποίο ζει. Κατά αυτό το τρόπο δημιουργούνται τεράστια κοινωνικά προβλήματα όπως ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων αλλά και των κοινωνικών στρωμάτων. Επιπλέον, κοινωνικά προβλήματα δημιουργούνται, από τους κλιματικούς πρόσφυγες οι οποίοι εξαναγκάζονται να αφήσουν το τόπο τους και τις περιουσίες τους. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ιδιαίτερα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, την ίδια στιγμή που οι τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός και οι υποδομές κλονίζονται από τα ακραία φαινόμενα και από την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης. 6

Η χώρα προσπαθεί να εφαρμόσει τα κατάλληλα μέτρα προσαρμογής και μετριασμού στη κλιματική αλλαγή, διαμέσου των σωστών πολιτικών, δημιουργώντας ένα πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των πολιτών, των επιχειρηματιών και των πολιτικών αλλά και μέσω της συνεχούς πληροφόρησης και εκπαίδευσης των πολιτών. Την ίδια στιγμή έχουν ιδρυθεί πολλές Διακυβερνητικές και μη Οργανώσεις οι οποίες έχουν ως κύριο στόχο, τη προσαρμογή του κόσμου, στις μεταβολές του κλιματικού συστήματος, αλλά και στο μετριασμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως ο έλεγχος της κλιματικής αλλαγής παραμένει μέχρι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-07-13
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Κλιματολογία
Φυσικές καταστροφές
Περιβαλλοντική μόλυνση
Λέξεις-κλειδιά:
Επιπτώσεις,Κλιματική Μεταβλητότητα, Μέτρα Αντιμετώπισης, Φυσική Μεταβλητότητα,Ευαισθησία.
Περιγραφή:
121 σ., εικ., πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0