Διατροφικές συνήθειες και γνωσιακή έκπτωση σε άτομα άνω των 65 ετών

Πτυχιακή Εργασία 17312 724 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφικές συνήθειες και γνωσιακή έκπτωση σε άτομα άνω των 65 ετών
Συγγραφέας:
Πράπα, Αδαμαντία Ε.
Επιβλέπων καθηγητής:
Γιαννακούλια, Μαρία
Περίληψη:
Η γνωσιακή έκπτωση αποτελεί έναν- σχετιζόμενο με την ηλικία- αποσυντονισμό της γνωσιακής λειτουργίας, ο οποίος εμφανίζεται με αυξανόμενες δυσκολίες στις γνωσιακές λειτουργίες. Η γνωσιακή έκπτωση μπορεί να οδηγήσει στην ήπια γνωσιακή εξασθένηση (mild cognitive impairment MCI) και τελικά την άνοια. Τα τελευταία χρόνια το ερευνητικό ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στη μελέτη της επίδρασης συνολικά της δίαιτας και του διαιτητικού προτύπου πάνω στη γνωσιακή λειτουργία. Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί ένα διαιτητικό πρότυπο που φαίνεται να σχετίζεται θετικά με χαμηλότερη επίπτωση για MCI και AD. Η παρούσα μελέτη αποτελεί κομμάτι της μελέτης HELIAD. Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 411 ενήλικες εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι συμμετέχοντες εξετάσθηκαν για νευροψυχικές διαταραχές από νευρολόγους. Η αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης έγινε με ένα ημι-ποσοτικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (Food Frequency Questionnaire). Σε υπο-δείγμα (N=17) πραγματοποιήθηκαν επιπλέον 3 ανακλήσεις 24ωρου. Στο συνολικό δείγμα, μεγαλύτερη προσκόλληση στη Μεσογειακή Δίαιτα συσχετίστηκε θετικά με τη συνολική βαθμολογία στη δοκιμασία MMSE. Ακόμα, συσχέτιση φάνηκε να υπάρχει μεταξύ της συνολικής βαθμολογίας στο MMSE και συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων, συγκεκριμένα με την κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών, λαχανικών ως σαλάτα, φρούτων και χυμών, ψαριών, καφέ, τσάι και τυριών πλήρη σε λιπαρά. Αντίθετα, αρνητική συσχέτιση παρατηρήθηκε μεταξύ της βαθμολογίας στο MMSE και της κατανάλωσης επεξεργασμένων δημητριακών. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες και τα, άτομα ηλικίας ≤70ετών είχαν μεγαλύτερο βαθμό προσκόλλησης στη Μεσογειακή Δίαιτα σχέση με τις γυναίκες και τα άτομα ηλικίας >70 ετών, αντίστοιχα. Η μελέτη αυτή υποδεικνύει τη θετική συσχέτιση μεταξύ της Μεσογειακής Δίαιτας και της γνωσιακής λειτουργίας σε άτομα άνω των 65 ετών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-07-14
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λέξεις-κλειδιά:
Διατροφή, γνωσιακή λειτουργία, ηλικιωμένοι, μεσογειακή διατροφή, διατροφικές συνήθειες
Περιγραφή:
79 σ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ΠΡΑΠΑ_ΠΤΥΧΙΑΚΗ.pdf

1 MB